Vanaf deze plek hebben we de verdejo al eens toegejuicht in onze lofzang over Rueda. Niet onterecht natuurlijk. Voor wie die bijdrage destijds gemist heeft hier nog even de hoogtepunten. De druif zette in zijn eentje de toen die voornamelijk op zijn vergane glorie rustende wijnstreek weer helemaal op de wereldwijde wijnkaart. Marqués de Riscal herontdekte daar de duizendjarige druif en reanimeerde ‘m. En andere wijnmakers volgden snel toen de eerste successen zich in de jaren zeventig van de vorige eeuw aandienden. Vooral dankzij de voorhanden zijnde moderne wijnmaak-technieken weten de inmiddels meer dan zeventig in Rueda actief zijnde producenten de eerder zo fletse verdejo te verleiden tot een fantastische, onvergelijkbare blanco.
De kwaliteit wordt daarbij nauwlettend in de gaten gehouden door DO Rueda, het overkoepelende orgaan. Zodoende gebeurt oogsten in de vroege uurtjes, vaak nog in het donker, in de koelte van de nacht. Vaak gaan de plukkers met mijnwerkershelmen voorzien van een lamp, de wijngaarden in. De druiven worden verzameld in kleine plastic bakken, waardoor er minder kans bestaat op kneuzing en de boel al begint te gisten. En tijdens het vervoer wordt er een ‘deken’ van vloeibaar stikstof over de trossen gelegd om contact met zuurstof tot een minimum te beperken, een procedé dat ook tijdens het feitelijke wijn maken wordt voortgezet.
Door dat frisse karakter is witte Rueda een geweldig voorjaars- en zomerwijn. Weliswaar wordt de druif ondertussen ook op andere plekken in Spanje aangeplant maar iedereen is het er over eens dat uit het gebied ten zuiden van Valladolid ‘de enige echte’ komt. Rueda is dan ook goed voor meer dan 60 procent van alle verdejowijnen die Spanje voortbrengt. En in Nederland is het inmiddels een vaste waarde geworden naast wereldspelers chardonnay en sauvignon blanc.
Tja, dan verdien je het als verdejo natuurlijk dat er op een gegeven moment ook een dag is die helemaal in het teken staat van jou, als druif. Kortom, we maken ons op voor 11 juni: World Verdejo Day. Daaruit blijkt overigens dat de druif niet alleen de gave heeft om precies in het gat te springen tussen voornoemde chardonnay en sauvignon blanc. Maar ook dat verdejo over het talent beschikt om zo’n beetje de enige openstaande dag te claimen die nog beschikbaar was op www.fijnedagvan.nl, onze vaderlandse jaarkalender vol hoogtijmomenten. Zo wist ie dit jaar een plekje te bemachtigen tussen de Dag van de Vrachtwagenchauffeur en Poppendag.
Want prima natuurlijk dat tijdens World Verdejo Day de druif wereldwijd wordt bejubeld, met Nederland als een na grootste exportland voor dit wit hebben we hier natuurlijk een beetje recht op ons eigen feestje. En dan is het overigens niet de bedoeling dat we voortaan alleen nog maar op 11 juni een flesje opentrekken. Daarmee zouden de liefhebbers zich ook schromelijk tekortdoen. En dat zijn ze ook niet van plan. Die drinken ‘m zelfs het hele jaar als aperitief. Zij laten verdejo ook hun sashimi, sushi en ceviche begeleiden. Trekken een flesje open bij ‘de Thai’, al dan niet thuisbezorgd. Schenken ‘m bij hun salades of hun gamba’s en gegrilde vis. En vooruit, dan drinken ze op de 11e een glaasje extra. Om te toosten met en op hun favoriete wijn.