Om schimmels als (valse) meeldauw in de wijngaard te bestrijden is een papje van koper en kalk het meest effectief. Helaas. Want koper is een zwaar metaal en via het grondwater ook een bedreiging voor onze gezondheid. Met die reden is het in Nederland sinds 2000 verboden. Maar niet in Frankrijk en omringende landen. Bovendien, koper is niet synthetisch dus mag het ook in de biologische landbouw. Nog helaasder.
Maar er is (iets) nieuws uit onverwachte hoek: melk. De Zwitserse wijnmaker Jean-Denis Perrochet experimenteerde aan zijn kant van de Jura met magere melk om valse meeldauw tegen te gaan. Het resultaat: alle druiven van niet behandelde planten waren onbruikbaar. Die met melk besproeid waren konden voor 60% worden geoogst. Van de met koper bespoten planten was de hele oogst gered. Perrochet gaf toe dat hij misschien iets eerder in het jaar hadden moeten beginnen met het gebruiken van melk voor een hogere score. Hoe dan ook, het lijkt er op dat melk tot nu het enige alternatief is dat in de buurt komt. Een veel gezonder alternatief. Alleen niet vegan, dat dan weer niet.