Wie ooit eens een wijncursus heeft gevolgd (die van De Grote Hamersma bijvoorbeeld) weet, de optimale breedtegraden om wijn te maken liggen tussen de 30 en 50.
Dat was tot klimaatverandering serieus doorzette. Die grens is noordwaarts al opgeklommen tot 61 graden noorderbreedte. Waar je dan uitkomt? In Noorwegen, je leest het goed.
Bjørn Bergum maakt er op zijn Slinde Vineyard in de Sognefjord witte wijn en die schijnt nog goed te zijn ook. In zijn kinderjaren bevroor de fjord in de winter, dat gebeurt nu nooit meer. En zo heeft hij meer zien veranderen in het weer, de laatste jaren. ‘Als het regent, valt er meer. En als het warm is, is het warmer dan het vroeger was.’ Bjørn maakt zich zorgen over toestand van de aarde en zijn land, maar als wijnmaker moet hij toegeven dat die veranderingen in zijn voordeel werken.
Met nog vijf wijnmakers in een straal van 20 kilometer lijkt de noordelijke grens tot waar je wijn kunt maken definitieve bevestiging te krijgen. Sterker, over een jaar of tien is er misschien wel sprake van een een heuse, nieuwe wijnregio. DOC Sognefjord, we zijn er klaar voor!