Voor de klimaatverandering was de wijnwereld lekker overzichtelijk. De druiven wisten hun plek. En wijnboeren wisten wanneer ze die moesten oogsten om het beste resultaat te krijgen. Maar dat er de laatste jaren ‘iets’ aan het veranderen is, valt zelfs door de grootste klimaatsceptici niet meer te ontkennen. En de bijbehorende symptomen manifesteren zich steeds regelmatiger en nadrukkelijker.
Zo is er steeds vaker sprake van strenge vorst laat in de lente. Resultaat: jonge knoppen gaan naar de knoppen. Ongekend heftige hagelstormen in de nazomer bleken niets ontziend voor rijpe druiven. Tussendoor: langdurige perioden van droogte of ongekende overstromingen. En passant vernietigden felle bosbranden wijngaarden of resulteerden, in de percelen die gespaard bleven, in druiven met rookschade; de daarvan gemaakte wijn was niet meer geschikt voor menselijke consumptie. En een en ander speelde zich niet alleen af in onze goede, vertrouwde oude wereld maar ook in de wijnlanden in de nieuwe…
Natuurlijk hebben de wijnmakers van dienst het er niet bij laten zitten. Zo werd er en wordt er al geëxperimenteerd met andere druiven dan de te doen gebruikelijke. De heilige wijnwetgeving werd er hier en daar zelfs op aangepast. En waar het vroeger een doodzonde was om te irrigeren in bepaalde regio’s wordt er in sommige gevallen vrijstelling gegeven.
Inmiddels staat zelfs ‘oktober wijnmaand’ ter discussie. Door de opwarming der aarde wordt deze traditie met voeten getreden voordat dit, bij wijze van spreken, met de druiven gebeurt. Op heel veel plekken werd er in september geoogst. En er hebben ons zelfs berichten bereikt dat hier en daar de plukkers al in augustus de wijngaard zijn ingestuurd.
Toch blijft een ding bij het oude: en dat is dat kelders leeg moeten. Traditioneel ontkomen de wijnmakers en de wijnverkopers er niet aan om in het najaar ruimte maken. Want die nieuwe oogst wil immers ook weer een plekje. En jawel, het is weer zover.
Bijna net zo traditioneel is het overigens Albert Heijn die als eerste de herfst verwelkomt. En zodoende zijn de kortingen, acties en herfstaanbiedingen dan ook niet van de lucht. Dit jaar troffen we een aantal goede bekenden van ons. Stuk voor stuk wijnen met hoge DGH-scores maar met tijdelijke extra lage AH-prijzen. Misschien daarom zelf ook maar wat ruimte in de kelder maken?