Slecht nieuws voor iedereen die altijd met een kurkentrekker heeft geworsteld, want de traditionele wijnsluiting - kurk - lijkt een comeback te maken.
Terwijl schroefdoppen en kunststof kurken steeds meer de wijnindustrie domineren, gaat een nieuwe generatie wijnmakers in Australië weer old school.
"Duurzaamheid is erg belangrijk voor de wijnindustrie. We hebben het Australische verpakkingsconvenant ondertekend, dus we moeten manieren vinden om ervoor te zorgen dat onze verpakkingsproducten recyclebaar of composteerbaar zijn," Aldus Noah Ward, merkambassadeur bij Unico Zelo, dat wijnen produceert in Adelaide Hills in Zuid-Australië.
Hij vertelt verder dat kurk naast de voordelen voor het milieu ook helpt om wijnen op een natuurlijkere manier te ontwikkelen. “Er zijn dingen die schroefdoppen en kunstofkurken beter kunnen dan natuurkurken, zo kunnen ze wijn voor een lange tijd beschermen tegen zuurstof, waardoor ze veel langer kunnen rijpen. Maar ik zie graag een wijn zich sneller ontwikkelen, zodat ik hem eerder kan drinken dan 25 jaar te wachten tot mijn semillon eindelijk zover is dat hij niet extreem veel zuur bevat."