De proevers & schrijvers

Jazeker, De Grote Hamersma is zeker ook Harold Hamersma. Maar de duizenden flessen die jaarlijks worden aangeboden worden inmiddels niet meer alleen door hem beoordeeld. Ook is er ondertussen professionele hulp voor de vele teksten waar eten en (wijn) drinken centraal staan. Daarom: bij deze even een kennismakingsrondje langs de rest van de collega's. Dan gaan we daarna wat drinken.

Harold Hamersma

Harold Hamersma is de wijnschrijver van onder andere AD en Plus Magazine. Tevens is hij een graag gehoorde en geziene gast op radio en televisie. Harold schreef diverse bestsellers, waaronder zijn jaarlijkse wijnkoopgids De Grote Hamersma (tegenwoordig geheel online) en Wijnreis door mijn lichaam, door Gourmand Cook Book Award gekozen tot ’s werelds beste boek over wijn en gezondheid. Gelauwerd met de Vinos de España Prijs voor de Pers, werd Harold door Winelife bovendien uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche. Ook ontving hij van the Wine & Food Association de Oeuvre Award. Daarbij werd hem de Wijnrank overhandigd, de onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed van de samenleving. Zijn vrouw Karin verzorgt de recepten bij hun rubriek in Mezza, de weekendbijlage van het AD. Bovendien is zij eigenaar van Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel in Amsterdam die tevens fungeert als proef- en werkruimte, alwaar onderstaande dame en heren regelmatig samenkomen. 

Nicolaas Klei (1961-✝︎ 2025)

Nicolaas Klei dronk al wijn voor hij kon fietsen, en proeft sindsdien duizenden flessen wijn per jaar, op zoek naar omfietswijn. Tussen die speurtochten door schreef hij talloze boeken over wijn, onder andere samen met Harold Hamersma het veelgeprezen Handboek voor de Moderne Wijnliefhebber. Nicolaas is 63 jaar geworden.

Onno Kleyn

Onno Kleyn is een van de senioren in het vak van culinair en wijnjournalist, bekend om kennis en zijn specialismen: Italië, Frankrijk en de geschiedenis van gastronomie. Hij heeft wekelijkse rubrieken over eten en wijn in de Volkskrant. In 2011 startte hij de Academie Culinair Schrijven, waar hij aankomende en gevestigde culinaire talenten begeleidt. Daarnaast geeft hij veel lezingen en colleges. Kleyn publiceerde al meer dan 40 boeken over wijn en eten, waaronder het meer dan 1000 pagina’s tellende De grote Kleyn, culinair compendium en Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland, dat hij samen met zijn dochter Charlotte schreef. In 2023 verscheen Wijn van Kleyn, een verslag van een tocht door het vineuze leven, van Onno Kleyns kennismaking met Europese wijnen tot een idee van waar de toekomst van wijn heen gaat.

Bas Korpel

Bas Korpel was jarenlang de meest gelezen, maar minst bekende wijnschrijver van Nederland. Als ghostwriter schrijft hij al jaren voor enkele van ’s lands grootste retailorganisaties. Het kan bijna niet anders of je hebt zijn teksten wel eens gelezen. Al was het maar op een schapkaartje. Sinds 2020 kruipt Bas langzaam uit de anonimiteit. Hij schreef BURP the other wine book over de etiketten (labels) van wijn. Een uitnodiging voor het team van De Grote Hamersma bleef daarna niet lang uit. Bas heeft een achtergrond in hospitality en werkte eerder in de reclame als copywriter. Hij is gek op reizen en bezocht inmiddels meer dan 35 wijngebieden in twaalf verschillende wijnlanden. Maar volgens hem is het einde is nog lang niet in zicht.

Niels van Laatum

Weet wat hij wil en schrijft wat hij kan. Over wijn, en andere teksten die doen doen.

Bovendien, getraind wijnproever met een voorkeur voor groen: biologisch, biodynamisch en natuur. Tweede prijs NK blindproeven 2021 en auteur van Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn.

Job Seuren

U kent hem als vaste columnist van De Grote Hamersma of wellicht als mede-eigenaar en sommelier van Zoldering. Of misschien van zijn tijd bij De Librije, De Klepel, als bestuurslid van het Gilde van Sommeliers, Sherry ambassadeur, Star Wine List of een van die talloze wijnactiviteiten die Job onderneemt. Het kon allemaal niet op, dus nu schrijft Job ook nog proefnotities voor De Grote Hamersma. Een tien zal hij niet geven, zoiets bestaat niet vindt hij, maar een 7 is de tijd niet waard. Job vindt de achtergrond belangrijk, het hoe en het waarom. Klopt dat en is de wijn ook nog eens lekker, dan spat het enthousiasme er vanaf. 

Vera Krijnen

Komt uit Haarlem maar heeft kunst gestudeerd in Amsterdam. Werd verliefd op wijn in de restaurants waar zij werkte. Die onvoorwaardelijke liefde kwam goed van pas nu zij sommelier is bij Zoldering in Amsterdam. Zij is helemaal nieuw als wijnschrijver maar buitengewoon ervaren als wijnliefhebber. 

Alle artikelen in de categorie:

Pizza, wat drinken we erbij?

Nog steeds schaatsen we de wijnspijstour van de Hollandse winterkost. Maar we moeten realistisch bijven. Niet iedereen heeft altijd zin en tijd om achter het fornuis kunsten te vertonen. En dus komt e...

Chili con/sin carne, wat drinken we erbij?

Chili voor sommigen con carne, voor anderen sin. Of con nepcarne van een of andere vegafabriek. Rul gehakt, stevige bonen, massa’s ui en knoflook, tomaat, pepers allicht en de nodige kruiderij. In T...

Dit weekend bereikte ons het trieste nieuws dat onze geliefde collega Nicolaas Klei is overleden. Het hele team is zich kapot geschrokken, zo’n lieve man, zo’n mooi mens. Als geen ander weet ik da...

De proevers & schrijvers

Jazeker, De Grote Hamersma is zeker ook Harold Hamersma. Maar de duizenden flessen die jaarlijks worden aangeboden worden inmiddels niet meer alleen door hem beoordeeld. Ook is er ondertussen professi...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.