Kamagurka: Inflatoir terroir

Tijdens serieuze proeverijen hoor ik het regelmatig: ‘Deze wijn heeft echt terroir.’ De wijnmaker die zulks op zijn geweten heeft: een ‘terroirist’. Ik zou het woord niet op Schiphol bezigen als u aan het inchecken bent. Voor u het weet wordt uw vlucht een enkele reis Guantanamo Bay.

Maar goed: terroir. Niet veel meer dan een inflatoire term waarmee enorm wordt gekoketteerd, vooral als er kostbare of bijzondere wijnen op de proeftafel staan.

En het klinkt misschien wel interessant, terroir is toch écht niets meer dan het natuurlijke milieu waarin de wijnstok mag bloeien en groeien. De combinatie van grond, klimaat en zonuren.

Daarom heeft ook de meest goedkope slobberwijn terroir. Het terroir van oneindig laagland, plastic irrigatieslangen, kunstmest en gecultiveerde gisten.

Alle artikelen in de categorie:

Voorjaarswijnen

Het voorjaar zit in de lucht. Terrassen worden uitgerold. Balkons worden weer afgestoft. Voor caravans, zomerhuisjes en plezierjachten is het gedaan met de rust. De hoezen gaan van de barbecues af. En...

Nasi, wat drinken we erbij?

Door met de resultaten van het VK-avondeetonderzoek. Op drie: rijst. En voordat je dan, zoals ik, meteen denkt ‘dat hoort toch bij de curry?’, ook een categorie, dan lees je dat het vooral gaat om...

Sudderlapjes, wat drinken we erbij?

Op twee in het Volkskrant avondeetonderzoek stond de oude vertrouwde ‘avg’, aardappelen-vlees-groente. Maar dat is niet één gerecht, dat zijn er tien-, zo niet honderdtallen. De wijn erbij hangt...

Kamagurka: Inflatoir terroir

Tijdens serieuze proeverijen hoor ik het regelmatig: ‘Deze wijn heeft echt terroir.’ De wijnmaker die zulks op zijn geweten heeft: een ‘terroirist’. Ik zou het woord niet op Schiphol bezigen a...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.