Bodega van een Fransman nota bene, Tom Puyaubert. Hij had een 'sterk verlangen' (exopto in het Latijn) om wijn te maken. Tja, dat kun je zomaar hebben.
Enfin, in 2000 verhuisde hij met zijn familie van Frankrijk naar Rioja, nadat hij verliefd was geworden op de regio waar hij werkte als vertegenwoordiger van de Franse vatenmaker Saury. Inmiddels bezitten ze 16 hectare wijngaarden verspreid over verschillende terroir-specifieke subzones van Rioja, met wijngaarden van 30 tot 90 jaar oud. Alle wijngaarden worden met de hand en met behulp van paarden bewerkt, met name hun topwijn Exopto.
Met name deze malvasia riojana is extra speciaal: afkomstig van zelfs meer dan 100 jaar oude stokken. En de oudjes doen het nog best en trakteren op lentegeuren, nectarine, een vleugje mandarijnzoet, oranjebitters en limoen. Opvallend: ondanks Puyaubert's eikenverleden is dit wit opgevoed op betonnen eieren.