Witte malbec?
Toegegeven, wij hadden er ook nog nooit van gehoord. Maar het kan wel. Van iedere druif kun je witte wijn maken: de rode of roze kleur komt van de schilletjes, druivensap zelf is kleurloos. Dus laat de schillen weg en je hebt witte wijn. Blanc de noirs, Wit van donkere druiven, zeggen ze bijvoorbeeld in Champagne.
Wat steviger ingrijpen kan overigens ook: het druivensap filteren met houtskool. Overigens dan wel graag met ongebruikte: niet met degene die je net voor de barbecue hebt gebruikt. Enfin. En, voor er een wijsneus een boze brief schrijft, er zijn inderdaad een paar uitzonderingen. Druiven met gekleurd vruchtvlees die zodoende ook gekleurd sap geven. Teinturiers heten die, verfvaardigen, kleurgevers.
Maar die zijn zeer zeldzaam. Bekommer je er niet om, en schenk nog eens in van deze volfruitige, rijk geurende witte malbec, die net als z’n rode wijn stoer, stevig, kruidig, vol en bijkans hartig is.
Wit met pit.