Piemonte bekend vanwege de Koning en de Koningin van de streek: Barolo en Barbaresco. Beide gemaakt van nebbiolo. Maar de meest aangeplante druif is barbera. Je moet het zo zien: op zondagmiddag komt de hele familia bij elkaar en drinken ze Barolo of Barbaresco. Opa en oma trakteren. De kleinkinderen proeven een klein slokje mee.
Maar wat drinken ze dan op een doordeweekse dinsdag Champions League avond? Bij een snel bordje pasta. Juist! Dan komt de barbera op tafel. Sappig. Dorstlessend. Fruitig. En ongecompliceerd.
Nu wil het geval dat San Silvestro een techniek heeft toegepast op zijn barbera die oorspronkelijk uit Veneto komt. Uit Valpolicella om precies te zijn. We hebben het over Appassimento. Oftewel: Passito. Druiven worden ingedroogd, waardoor ze extra concentraat krijgen.
Zo ook deze barbera die daardoor donker, zwoel, zondoorstoofd en jammig wordt. Met zwarte kersen en bosbessenjam. Dark crimson noemen onze Engelstalige collega's dat. Bijna on-barbera. On-Piemontees. Stikt van de laurierdropjes. Plus een koket zuurtje voor de hoognodige frissigheid.
Zodoende veel diepgang, veel lengte, veel van alles. Behalve subtiliteit.