Landauer

Chardonnay vom Muschelkalk 2019
Geproefd op 30 maart 2023

Het kan verkeren. Zo scoor je voor je Chardonnay vom Muschelkalk 2015 nog een 8. Vier oogstjaren later sta je te shinen met een 9- en ben je Sterwijn. Het overkomt Landauer. Familiebedrijf uit het Oostenrijkse Burgenland. Domein is al in het bezit sinds 1650, maar voor het ontstaan van de Muschelkalk moeten we nog eens 16 miljoen jaar terug in de tijd. 

Toen was de heuvel van dit domein namelijk nog een rif in een oerzee. Tegenwoordig moet je Muschelkalk zien als een gipsen bodem die warmte tegenhoudt en vocht vasthoudt indien nodig. Een prettige hulp voor chardonnay dus. Als je je best doet, proef je de bodem terug in je glas. Bij Landauer kiezen ze er bewust voor om de wijn geen houtopvoeding te geven. Puur natuur dus. 

Maar gek genoeg zou ook de doorgewinterde oaky-chardonnay-liefhebber hier warm van worden. Je krijgt namelijk de pure expressie en volheid van de druif, die voldoende lengte, complexiteit en mineraliteit geeft. Met wilde perzik, een tropenhelm van ananas, marsepein en een veldboeket. 

Prachtig Bourgogne-alternatief voor een fractie van de prijs (die sinds 2015 met slechts €0,50 steeg). Alleen moeten ze bij Landauer iets aan de goedkope uitmonstering doen. Lijkt wel alsof die ook uit 1650 komt. Tip van De Grote Hamersma voor Landauer: bottel deze wijn in een Bourgogne-fles en, in godsnaam, doe iets aan dat etiket. 

wine-score-star
Wit
- Burgenland - Oostenrijk
Producent: Landauer chardonnay >
13,5%
medium
Sterwijn
Te koop bij Prijs
AndereWijn € 11.50
wine-score-star
Wit
- Burgenland - Oostenrijk
Producent: Landauer
chardonnay >
13,5%
medium
Sterwijn
Te koop bij Prijs
AndereWijn € 11.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.