Bruce Jack zou je ook wel de Indiana Jones van wijn makend Zuid-Afrika kunnen noemen. Deze filosoof-archeoloog, en gelukkig ook wijnmaker, schuwt een uitdaging niet: het naar een hoger plan tillen van chenin blanc, het nationale apengatje van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie dat helaas maar al te vaak echter een schop onder zijn kont verdiende. Vanwege: te hoge rendementen, slappe hap, niet om over naar huis te schrijven huiswijnkwaliteit. Hoeft niet. Moet niet. Kan beter. Helemaal als je het samen doet.
Club in het leven geroepen: Cape Wine Chenin Venture. Inmiddels een ploeg van een stuk of twaalf toonaangevend producenten. Eén doel: betere, authentiekere en vooral lekkerdere chenin blanc maken. Lukt dat ook bij chenin blancs met een prijskaartje ruim onder tien euro? Zekers. Deels van jonge stokken, deels van oude. Laatstgenoemde kregen wat eiken om tegen aan te leunen. Zodoende: wat extra body, een vanillevermoeden en een gemberpepertje. Verder abrikoost Bruce licht, laat ie perzik blozen en geeft ie citrus het laatste woord, een extra shotje zelfs dit verse oogstjaar.