Inspanning van de firma Prats & Symington. Prats is Bruno van Bordeaux, laatstgenoemde dé naam in de Douro als het om port gaat. Staan ook bekend om hun gastvrijheid voor geïnteresseerde journalisten. Wie bij ze op bezoek gaat wordt als een koning ontvangen. Mag logeren op een van hun quinta’s in de oude kamer van former PM John Major. Opstaan met uitzicht over de schitterende rivier en wijnranken, terwijl beneden de vers beschorte Portugese hulpvrouwtjes de vliesjes van je grapefruit staan te pellen. Alles ademt die onweerstaanbare combinatie van Engelse upper class en de Portugese zon en keuken.
Als je niet al van port hield, dan ga je er dan van houden. Al was het maar omdat je niets anders te drinken krijgt. Ze noemen port ook ‘wine’ en wijn ‘still wine’. Aperitiefje? De keuze is port of port. Wit of rood.
Toch waren we ook blij dat de firma in 2000 ook met niet-versterkte wijnen aan de slag ging. En ook daar zijn ze sterk in. Een keuze uit de maar liefst tachtig(!) portdruiven. Korte lagering (vier tot zes maanden) op gebruikt eiken.
Wijn: vol, zacht, en toch ferm. Donker fruit, cacao, espresso. Doet dit jaar meer aan port dan aan bordeaux denken.