Uruguay. Claim to fame: rood van de tannatdruif. Maar ook: hier wordt het meeste wijn per hoofd van de bevolking gedronken en het meest vlees gegeten. Kortom, staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS die zo graag ziet dat wij minderen zal er niet snel een all in vakantie boeken. En ook De Vegetarische Slager zien we daar niet snel zijn miljoenen stuk smijten die hij heeft ontvangen dankzij de verkoop van zijn slagerij aan Unilever. Enfin, tannat. Van Carrau, een Spaanse familie die er in de jaren dertig van de vorig eeuw neerstreek. Overigens wel al met een kleine tweehonderd jaar wijn maken in de handbagage. Juan Carrau was de eerste die in Las Violetas, ten noorden van Montevideo, onder andere nebbiolo en tannat aanplantte. De laatste heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een soort nationale trots. En eigengereide rode is het resultaat. Donker en rood fruit, sappige bitters, veel bite. Niet van schrikken: gewoon terugbijten, zo ook de tanden zetten in de aanleunende ossenhaas.