Welkom in Cupramontana, het centrum van Marche. Middelpunt van de belangstelling aldaar, Collonara, het wijnhuis dat negentien kleine wijnboeren uit de regio vertegenwoordigt die stuk voor stuk op dezelfde manier hun verdicchiodruiven verbouwen. Allemaal met de hand plukken en allemaal zich helemaal kunnen vinden in de manier waarop de wijnmaker van dienst ze vervolgens tot wit laat worden. Zeven maanden op eigen gisten en even zo lang op fles. Daarna manifesteert zich een bianco die zelfs nog gebaat is bij flessenrust. Dat blijkt uit deze 2015 editie. Bepaald geen niemendalletjes-verdicchio. Waar het gros leuk, sappig en veelal goede wijn voor vijf, zes euro biedt, komt deze uit in de Champions League. En daar schopt ie het nog een eind ook. Gevuld, gebalanceerd en vrijgevig. Steenfruit in de vijver. Stro droogt zich in de zon. Kalkverstuiving op walnoot. Amandelbittertjes en behaaglijke zuren.