Ach, ach, ach, wat spannend allemaal. Disruption voor het door de overvloedige stroom van confectie-Chardonnay, mainstream-Sauvignon en flubber-Viognier verpulpte smaakpalet. Waarschuw de smaakpapillen. Een onverwachte smaaksensatie valt hun ten deel. Dankzij Ximénez-Spínola, dat zich al sinds 1729 bekommert om het lot van de px-druif. En met succes. Ervaar hun Exceptional Harvest. Kan het nog exceptioneler? Jazeker, en om preciezer te zijn: met name experimenteler. Maak kennis met hun ‘Fermentación Lenta’, wit van overrijpe, langzaam gefermenteerde (langer dan vijftien dagen) px-druiven. Daarna volgt er nog een langzaamaan-actie: zes maanden op Frans eiken, en wat zachte stokslagen door middel van wat voorzichtige battonage. En dan ontstaat er iets dat zijn gelijke niet kent. ‘Flavors and aromas unknown in this vine and totally different from any other wine,’ belooft het achteretiket. Het is zo. Is het Sherry, omdat het de px-druif betreft uit Jerez? Nee, maar ook weer wel. Zouten. Zuren. Zeewind. Strakheid en uniciteit. Maar meer ook dan dat. Een dergelijke duiding zou te eendimensionaal zijn. Deze wijn tekortdoend. Zilte abrikoos. Rozijnverschijning. Pruimen uit de weckpot wakker gekust door boerenjongens. Een karamelkrokantje. Zuren weer. Zuren. Wat zijn dat voor zuren? Van gezouten citroen. Zou dat het wezen? Ik schenk nog maar eens in… Langzaam, geen haast.