De Abruzzen. Aardbevingsgebied in het Italiaanse midden. Groningen is er niks bij. Montepulciano d’Abruzzo speelt er een thuiswedstrijd. Rosso van pieken en dalen. Veelal die laatste overigens. De laatste decennia is de beweging echter opwaarts. Drie mannen ontpopten zich tot positieve energiebron. Edoardo Valentini richtte zijn pijlen op wit en wist werkpaard trebbiano d’Abruzzo tot een volbloed raspaard om te scholen. Emidio Pepe leidde rood naar grote hoogten. Zijn signatuur: elegante rosso’s met bewaarpotentieel. En Gianni Masciarelli werd the best of both worlds toegedicht. Omkijkend kan er gesteld worden dat het trio heeft gezorgd voor een ommekeer.
Inmiddels is ook Contessa di Rocco Pasetti druk doende de natuur te respecteren. Plus de liefhebber van ruimhartig gevulde montepulciano. Vlezig, zoet en zwoel. Dikke rijpe kersen, zonnige vijgen, kaneel, roze pepertjes en fraai opgewreven tannines. Het eerder genoemde supertrio heeft er een discipel bij.