Is het de beste Bulgaar die we tot op heden proefden? Naar wij menen wel. Daarvoor was overigens wel hulp van buitenaf nodig. En bepaald niet van de minste.
Stephan von Neipperg is eigenaar van de gerenommeerde grand cru classé Château Canon La Gaffelière uit Saint-Émilion. In 1999 startte hij met een Duitse zakenpartner een nieuwe wijngaard in de Bulgaarse Thracië, in de Bessavallei, 150 kilometer zuidoostelijk van Sofia. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen.
Druiven in dit geval. Merlot, petit verdot, cabernet sauvignon en syrah om precies te zijn. En die kregen de luxe de Saint-Émilion behandeling. Met de hand geplukt, extra selectie op de sorteertafel en de tweede malolactische gisting op eiken. Rijping op één, twee en drie jaar oude fusten. Zodoende: mooie integratie van de houtbeleving. Rood met een grote innerlijke beschaving valt ons ten deel. Rijp, bijna wellustig rood en zwart fruit, veel cassis vooral. Compotezoet, fijne specerij, milde tannines, smeuïg en weldadig.