Bodegas Nivarius

Valdesabril 'Viura de Viñedos Viejos' 2019
Geproefd op 19 juli 2024

Soort van collectors item. Oude stokken viura afkomstig van bijzondere percelen in Alto de Najerilla, een hoger gelegen gebied tussen Baarán en Baños de Río Tobías.

De importeur trakteert ons op een fascinerende proefnotitie: 'Goede intensiteit in de neus met peer en balsamico vergezeld door een vleugje kruiden en een licht mineraal geheugen. In de smaak een frisse spectaculaire spanning met een lange retronasale afdronk. Hier zien we rijpe steenvruchten geconjugeerd met aromatische kruiden en gekonfijt fruit samen met herinneringen aan licht gebrande groene koffie.'

Aha.

Als de sommelier aan tafel het zou komen vertellen, had ik 'm direct gevraagd wat hij of zij zoal bedoelt. Retrosanaal? Dat is ruiken via de mond. Overigens is dat weer wat anders dan ruiken uit de mond. Maar dit terzijde.

Conjugeren: dat is samenvoegen of verbinden. Snappen we binnen deze context. Helaas hebben we echter 'geen actieve herinnering' (dixit Mark Rutte) aan licht gebrande groene koffie. Kortom, ook maar even zelf proeven. En dan is slechts noteren dat ie 'lekker' is natuurlijk verboden. Nu is ie dat wel maar laten we 'm toch nog wat extra duiding proberen te geven. Kleine, niet te rijpe peer, gekonfijte gele pruim, gedroogde abrikoos, geroosterde notencrumble het pepertje van witte radijs en sappige zuren.

Iemand koffie als het glas leeg is?

wine-score-star
Wit
- Rioja - Spanje
Producent: Bodegas Nivarius viura >
13,5%
vol
Te koop bij Prijs
Jos Beeres Wijnkoperij € 44.95
wine-score-star
Wit
- Rioja - Spanje
Producent: Bodegas Nivarius
viura >
13,5%
vol
Te koop bij Prijs
Jos Beeres Wijnkoperij € 44.95
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.