Kvevri, staat er op het etiket. Qvevri, zegt het achteretiket. Qvevri zeggen ook de boeken over Georgië, maar we houden in de naam hier, zoals immer, het etiket aan.
Hoe je het ook spelt, het zijn aardewerken potten, traditioneel in de Georgische wijnmaaktraditie. Qvevri doen denken aan amforen, maar ze zijn ronder en soms groter: van 50 liter voor thuisgebruik tot zo’n 4000 liter bij de wijnboer. De qvevri worden ingegraven, zodat de inhoud geen last heeft van de invloed van de wisselende buitentemperatuur.
Van de zeldzame inheemse Georgische druif khikhivi worden zowel zoete als droge wijnen gemaakt, en dat proef je in deze prima. Rijk, vol, zacht, een zweempje honing zelfs, maar verder toch echt droog en mooi fris, met een spannende combinatie van geuren en smaken.
Net als het andere wit van deze producent al een paar jaar oud, maar nog piepjong.