Saperavi is een druif uit Georgië, het oudste of in ieder geval éen van de oudste wijnlanden. Saperavi betekent verf. En inderdaad, een wijn met veel kleur.
En, wat daar dan meestal bij hoort, fiks wat tannine. Een wijn om in te bijten. Denk aan ouderwetse madiran. Maar, net als bij de betere ouderwetse madiran, ook fruit en laurier, wat specerijengeuren en veel sappig fruit.
Opgevoed in aardwerk. Aardewerk? Jawel. Nee, niet hippe amforen. Integendeel: oertraditioneel. Maar met de wijnkennis van nu.
Kvevri, staat er op het etiket. Qvevri, zegt het achteretiket. Qvevri zeggen ook de boeken over Georgië, maar we houden in de naam hier, zoals immer, het etiket aan.
Hoe je het ook spelt, het zijn aardewerken potten, traditioneel in de Georgische wijnmaaktraditie. Qvevri doen denken aan amforen, maar ze zijn ronder en soms groter: van 50 liter voor thuisgebruik tot zo’n 4000 liter bij de wijnboer. De qvevri worden ingegraven, zodat de inhoud geen last heeft van de invloed van de wisselende buitentemperatuur.