Alcoholloos

Wat betreft Dry January kennen wij vriend H., die al eind oktober aan wie het wel of niet wil horen luidkeels en uitvoerig verkondigt dat hij dus in januari alcoholloos door het leven gaat, en hoe goed dat is - ‘waarschijnlijk doe ik meteen ook een detoxkuur of twee, drie’. Waarna hij op 2 januari zich nog moed aan het indrinken is met de oudejaarschampagne, om vervolgens bij het op 4 januari katerig ontwaken in een schaal oudbakken appelflappen vindt dat het nou toch niet meer de moeite is. “Maar volgend jaar…”. Kennen we verder vriend A., die niet drinkt in januari, maar wel proeft: “En proeven is uitspugen, zoals je weet!”. Maar al naar het proeven vordert volgt hij al snel wat Franse wijnboeren ‘cracher à l’intérieur’, noemen, dus naar binnen. Vriend G. telt eigenlijk niet mee, want is drie Dry January’s geleden zo vergeestelijkt en het aardse ontstegen dat hij helemaal niet meer drinkt, en voor de zekerheid ook nauwelijks eet en in een nog nooit gewassen pij een kluizenaarsbestaan leeft. Wel leest hij in plaats van de Bijbel het verzameld werk van Hubrecht Duijker. Gelukkig weten vele anderen dat er ook zoiets bestaat als de gulden middenweg. Die drinken wel, maar alcoholloze wijnen. Want die zijn steeds lekkerder, en geven zo de lusten, maar niet de lasten van het wijngenot.

Terwijl de wetenschap al een tijd nijver zoekt naar mogelijkheden om de alcohol pijnloos uit drank te verwijderen, kijken de niet-wijnliefhebbers verbaasd toe. Waarom al die moeite? Dan drink je toch gewoon vruchtensap? Verder is er de wijde wereld van de thee en, mompelen asceten, de kraan die geduldig is. Ze vergeten echter dat wijn meer is dan vruchtensap, meer ook dan vruchtensap met alcohol. Het beste vruchtensap, de meest uitgelezen hippe kruidencocktail haalt bij benadering niet de weelde aan geuren en smaken van de simpelste wijn. Over alcohol valt veel te kniezen: je wordt er dik en dronken van, doet je zeggen wat beter verzwegen had kunnen worden, maakt je vlot in het sociale verkeer maar wat al te onbesuisd achter het stuur. Maar: alcohol maakt druiven tot wijn. Pluk druiven en laat ze gisten. Er ontstaat koolzuur, alcohol en bovenal vormen zich honderden geur- en smaakstoffen. Talloze geuren en smaken in een variatie en complexiteit die de mensheid al acht millennia boeit. Daarom drinken mensen wijn. Niet om de alcohol. Wie de roes van de alcohol zoekt is sneller en makkelijker uit met B-merkwodka of zwerversbier.  Alleen heeft de duivel bedacht dat wijn z’n verleidelijke aroma, betoverende smaak en natalmende afdronk juist krijgt dankzij alcohol. Alcohol is zoet en geeft wijn z’n volle smaak, de rondeur zoals liefhebbers van weleer zeiden. Alcohol is de kruiwagen van aromatische stoffen. Het zijn de uit het glas opstijgende alcoholdampen die het bejubelde bouquet van de wijn naar de neus vervoeren. Het probleem met het maken van alcoholvrije wijn is niet het verwijderen van de alcohol, maar om van wat rest iets aangenaam drinkbaars maken. Iets wat zo lekker is dat je de alcohol niet mist. Moeilijk, maar men doet zijn best, en komt vooruit. De kwaliteit van alcoholvrije wijn stijgt gestaag, wordt beter en beter. Meer en meer zijn ze serieus te vergelijken met echte wijn, en met genoegen te drinken. Niet alleen in januari, maar het hele jaar rond.

Hoe verwijdert men alcohol uit wijn?

Alcohol kun je op diverse manieren uit wijn verwijderen, maar de twee meest gebruikte technieken zijn vacuüm distillatie en reserved osmosis, terwijl een derde groep voorkeur heeft voor de spinning cone-methode.

  • Met de spinning cone-methode gebruik je een soort centrifuge die alle geur- en smaakstoffen uit de wijn slingert, waarna je de wijn weer opbouwt, minus de alcohol
  • Reversed osmosis (omgekeerde osmose) is een techniek die in de jaren vijftig door de Amerikaanse marine is ontwikkeld om water te zuiveren. In de wijnwereld wordt deze methode nu ingezet om het alcoholpercentage te verlagen zonder de smaak van de wijn aan te tasten.
  • Vacuüm distillatie komt er kort gezegd op neer dat de alcohol uit de wijn wordt gekookt in een vacuümkamer. Bij 78 graden verdampt de alcohol. Goedkoop en effectief, maar niet bepaald bevorderlijk voor de goede smaak. Het resultaat riekt gekookt en krijgt curieuze onaangename bijgeurtjes. Op dat mankement heeft Leitz wat gevonden. Het is Leitz gelukt om vacuüm te verdampen bij 29 graden. Vandaar dat hun alcoholloze wijnen zo goed smaken.  

Houdbaarheid van alcoholvrije wijnen

De meeste wijn is er om jong te drinken, slechts enkele uitzonderingen geven na jaren eenzame kelderstraf nog plezier. Hoe zit dat met alcoholvrije wijn? Want samen met tannines en zuren helpt alcohol bij het kunnen ouderen. Er is nog niet diepgravend onderzoek gedaan, want bijna alle wijn zonder alcohol wordt direct geconsumeerd. Met de rieslings van Leitz is wel geëxperimenteerd, en die blijken uitstekend te kunnen rijpen. Te verdiepen in smaak. Een teken te meer dat alcoholvrije wijn steeds beter wordt en steeds meer op reguliere wijn lijkt.

Alle Leitz Motiv wijnen op een rij

wine-score-star
Wit
17 december 2024
Leitz Blanc de Blancs 'Motiv'
Leitz 
- Duitsland
Is wat molliger, milder en wat droger dan de riesling...

Te koop bij Gall & Gall

€ 9.99
wine-score-star
Rood
17 december 2024
Leitz Cabernet Sauvignon 'Motiv'
Leitz 
- Duitsland
Het blijft natuurlijk alcoholvrij. Kortom, de ‘echte’ wijndrinker mist wat...

Te koop bij Gall & Gall

€ 9.99
wine-score-star
Wit
17 december 2024
Leitz Chardonnay 'Motiv'
Leitz 
- Duitsland
Nee, niet de milde, romige weelde van gulle, wulpse ongecastreerde...

Te koop bij Gall & Gall

€ 9.99
wine-score-star
Rood
27 november 2024
Leitz Pinot Noir Cuvée Reserve 'Motiv'
Leitz 
- Baden
De techniek wordt beter. De know how neemt toe. En...

Te koop bij Gall & Gall

€ 24.99
wine-score-star
Rood
22 december 2023
Leitz Pinot Noir 'Motiv'
Leitz 
- Rheingau
‘Alcohol free wine’ meldt het etiket. Mag je als wijnmaker...

Te koop bij Gall & Gall

€ 9.99
wine-score-star
Wit
17 december 2024
Leitz Riesling 'Motiv'
Leitz 
- Duitsland
Net als de chardonnay van Leitz: je proeft dat je...

Te koop bij Gall & Gall

€ 9.99
wine-score-star
Rosé
17 december 2024
Leitz Rosé 'Motiv'
Leitz 
- Rheingau
We hebben wel rosés geproefd met alcohol die minder te...

Te koop bij Gall & Gall

€ 9.99
wine-score-star
Wit
17 december 2024
Leitz Sauvignon Blanc 'Motiv'
Leitz 
- Duitsland
Sauvignon blanc met z’n frisse groene geuren, het hoofd vol...

Te koop bij Gall & Gall

€ 9.99
wine-score-star
Rosé Mousserend
17 december 2024
Leitz Sparkling Rosé 'Motiv'
Leitz 
- Rheingau
Drie wijndruiven. En toch 0 procent alcohol. Verademing nummer één:...

Te koop bij Gall & Gall

€ 11.49
wine-score-star
Wit Mousserend
17 december 2024
Leitz Sparkling Riesling 'Motiv'
Leitz 
- Rheingau
Leitz kenden we al van hun goede ‘gewone’ rieslings. En...

Te koop bij Gall & Gall

€ 11.49

Alle artikelen in de categorie:

Dit weekend bereikte ons het trieste nieuws dat onze geliefde collega Nicolaas Klei is overleden. Het hele team is zich kapot geschrokken, zo’n lieve man, zo’n mooi mens. Als geen ander weet ik da...

Gehaktballen, wat drinken we erbij?

Zuurkool, boerenkoolstamppot, hachee, erwtensoep, we doen een rondje Hollandse winterkost. Vandaag op het menu: gehaktballen. De woensdagse traktatie van weleer, vaardig gekneed met broodkruim, nootmu...

Zuurkool, wat drinken we erbij?

En dan stappen we beste wensen wensend in het Grote Grijs van januari. De echte winter, de taaie tijd van afwachten, het bijden van de tijd. Hoe komen we er doorheen? Met goede wijn en lekker eten. Zu...

Alcoholloos

Wat betreft Dry January kennen wij vriend H., die al eind oktober aan wie het wel of niet wil horen luidkeels en uitvoerig verkondigt dat hij dus in januari alcoholloos door het leven gaat, en hoe goe...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.