Wat betreft Dry January kennen wij vriend H., die al eind oktober aan wie het wel of niet wil horen luidkeels en uitvoerig verkondigt dat hij dus in januari alcoholloos door het leven gaat, en hoe goed dat is - ‘waarschijnlijk doe ik meteen ook een detoxkuur of twee, drie’. Waarna hij op 2 januari zich nog moed aan het indrinken is met de oudejaarschampagne, om vervolgens bij het op 4 januari katerig ontwaken in een schaal oudbakken appelflappen vindt dat het nou toch niet meer de moeite is. “Maar volgend jaar…”. Kennen we verder vriend A., die niet drinkt in januari, maar wel proeft: “En proeven is uitspugen, zoals je weet!”. Maar al naar het proeven vordert volgt hij al snel wat Franse wijnboeren ‘cracher à l’intérieur’, noemen, dus naar binnen. Vriend G. telt eigenlijk niet mee, want is drie Dry January’s geleden zo vergeestelijkt en het aardse ontstegen dat hij helemaal niet meer drinkt, en voor de zekerheid ook nauwelijks eet en in een nog nooit gewassen pij een kluizenaarsbestaan leeft. Wel leest hij in plaats van de Bijbel het verzameld werk van Hubrecht Duijker. Gelukkig weten vele anderen dat er ook zoiets bestaat als de gulden middenweg. Die drinken wel, maar alcoholloze wijnen. Want die zijn steeds lekkerder, en geven zo de lusten, maar niet de lasten van het wijngenot.
Terwijl de wetenschap al een tijd nijver zoekt naar mogelijkheden om de alcohol pijnloos uit drank te verwijderen, kijken de niet-wijnliefhebbers verbaasd toe. Waarom al die moeite? Dan drink je toch gewoon vruchtensap? Verder is er de wijde wereld van de thee en, mompelen asceten, de kraan die geduldig is. Ze vergeten echter dat wijn meer is dan vruchtensap, meer ook dan vruchtensap met alcohol. Het beste vruchtensap, de meest uitgelezen hippe kruidencocktail haalt bij benadering niet de weelde aan geuren en smaken van de simpelste wijn. Over alcohol valt veel te kniezen: je wordt er dik en dronken van, doet je zeggen wat beter verzwegen had kunnen worden, maakt je vlot in het sociale verkeer maar wat al te onbesuisd achter het stuur. Maar: alcohol maakt druiven tot wijn. Pluk druiven en laat ze gisten. Er ontstaat koolzuur, alcohol en bovenal vormen zich honderden geur- en smaakstoffen. Talloze geuren en smaken in een variatie en complexiteit die de mensheid al acht millennia boeit. Daarom drinken mensen wijn. Niet om de alcohol. Wie de roes van de alcohol zoekt is sneller en makkelijker uit met B-merkwodka of zwerversbier. Alleen heeft de duivel bedacht dat wijn z’n verleidelijke aroma, betoverende smaak en natalmende afdronk juist krijgt dankzij alcohol. Alcohol is zoet en geeft wijn z’n volle smaak, de rondeur zoals liefhebbers van weleer zeiden. Alcohol is de kruiwagen van aromatische stoffen. Het zijn de uit het glas opstijgende alcoholdampen die het bejubelde bouquet van de wijn naar de neus vervoeren. Het probleem met het maken van alcoholvrije wijn is niet het verwijderen van de alcohol, maar om van wat rest iets aangenaam drinkbaars maken. Iets wat zo lekker is dat je de alcohol niet mist. Moeilijk, maar men doet zijn best, en komt vooruit. De kwaliteit van alcoholvrije wijn stijgt gestaag, wordt beter en beter. Meer en meer zijn ze serieus te vergelijken met echte wijn, en met genoegen te drinken. Niet alleen in januari, maar het hele jaar rond.
Alcohol kun je op diverse manieren uit wijn verwijderen, maar de twee meest gebruikte technieken zijn vacuüm distillatie en reserved osmosis, terwijl een derde groep voorkeur heeft voor de spinning cone-methode.
De meeste wijn is er om jong te drinken, slechts enkele uitzonderingen geven na jaren eenzame kelderstraf nog plezier. Hoe zit dat met alcoholvrije wijn? Want samen met tannines en zuren helpt alcohol bij het kunnen ouderen. Er is nog niet diepgravend onderzoek gedaan, want bijna alle wijn zonder alcohol wordt direct geconsumeerd. Met de rieslings van Leitz is wel geëxperimenteerd, en die blijken uitstekend te kunnen rijpen. Te verdiepen in smaak. Een teken te meer dat alcoholvrije wijn steeds beter wordt en steeds meer op reguliere wijn lijkt.
Te koop bij Gall & Gall
Te koop bij Gall & Gall
Te koop bij Gall & Gall
Te koop bij Gall & Gall
Te koop bij Gall & Gall
Te koop bij Gall & Gall
Te koop bij Gall & Gall
Te koop bij Gall & Gall
Te koop bij Gall & Gall
Te koop bij Gall & Gall