Alle artikelen in de categorie:

Nicolaas Klei: Lekker groen

In het begin werd biologische wijn gemaakt door lieve bevlogen geitenbreiers. Die hadden het beste met ons voor, en nog meer hielden ze van Moeder Aarde, maar van wijn maken hadden ze minder verstand....

Geen wijn maar molotovcocktails

Het kon niet uitblijven, nieuws uit Oekraïne. De invasie door de Russen noodt iedereen tot drastische maatregelen. Wijnmakers zijn gestopt met het bottelen van wijn, maar vullen hun flessen met benzi...

Niels van Laatum: Vergeet alles wat je weet over Franse druivenrassen

Frankrijk is een traditioneel wijnland. Per regio is al sinds de invoering van het appellatie-systeem, ergens halverwege de negentiende eeuw, bepaald welke druivenrassen waar mogen worden gebruikt om ...

Biologische wijn scoort (steeds) beter in Italië

‘Drie bekertjes’ voor deze wijn! Dat klinkt misschien suf maar in Italië ben je een hele baas als jouw wijn Tre Bicchieri (drie glazen) scoort. Gambero Rosso, een Italiaans tijdschrift voor eten ...

Niels van Laatum: De groene sprong voorwaarts

Een heel eind beneden, ergens onderaan ons bolletje, maken ze ook al jaren wijn. Precies, Down Under. Da’s niet eens makkelijk daar, overigens. Warmte, droogte, bosbranden, overstromingen ook –...

Magere melk als vervanger van koper?

Om schimmels als (valse) meeldauw in de wijngaard te bestrijden is een papje van koper en kalk het meest effectief. Helaas. Want koper is een zwaar metaal en via het grondwater ook een bedreiging voor...

Grootste wijnproducent van Zuid-Amerika loopt in de pas

Duurzaam aanpakken, daar gaan tegenwoordig hele strategieën aan vooraf. Dat is niet gewoon even – uh – aanpakken. De grootste wijnspeler van Zuid-Amerika, Viña Concha y Toro, presenteerd...

Nicolaas Klei: Drink minder, proef meer.

Het beste dieet, dat is volgens een vriendin die grappig genoeg net zo heet als haar kookboekwinkel, nog altijd het EDH-dieet. Eet De Helft. Niks geen gedoe met gluten, koolhydraten of eierkoeken, hee...

Job Seuren: Wijn en eten

Wijn en eten, ze horen bij elkaar als… wijn en eten. Netflixje op de bank met een herfstig glas rood, daar hoort wat lekkers bij. Matcht het? Voor geen meter. Toch kan het een niet zonder het ander....

Niels van Laatum: Groene gewassen of groengewassen?

Wel ja, hak er maar meteen in met een ingewikkelde kop. Ik leg het je uit. Als bewaker van alles duurzaam en groen spot ik voor De Groene Hamersma naar internationaal wijnnieuws over klimaat, recyclin...

Betere Bordeaux in een melkpak?

In de strijd om een beter wijnmilieu wordt één aspect nog wel eens over het hoofd gezien. De verpakking. De sluitpost in verduurzaming, zo lijkt het. Maar niet bij iedereen. Château Rollan de By (M...

Hubrecht Duijker: Catalunya

Als hommage aan Hubrecht publiceren wij regelmatig een nieuwe ‘vinpressie’, een tekstminiatuur over een wijn vergezeld door een bijpassend schilderij van zijn hand. Vanzelfsprekend is het boek met...

Nicolaas Klei: Lekker groen

In het begin werd biologische wijn gemaakt door lieve bevlogen geitenbreiers. Die hadden het beste met ons voor, en nog meer hielden ze van Moeder Aarde, maar van wijn maken hadden ze minder verstand....

Geen wijn maar molotovcocktails

Het kon niet uitblijven, nieuws uit Oekraïne. De invasie door de Russen noodt iedereen tot drastische maatregelen. Wijnmakers zijn gestopt met het bottelen van wijn, maar vullen hun flessen met benzi...

Niels van Laatum: Vergeet alles wat je weet over Franse druivenrassen

Frankrijk is een traditioneel wijnland. Per regio is al sinds de invoering van het appellatie-systeem, ergens halverwege de negentiende eeuw, bepaald welke druivenrassen waar mogen worden gebruikt om ...

Biologische wijn scoort (steeds) beter in Italië

‘Drie bekertjes’ voor deze wijn! Dat klinkt misschien suf maar in Italië ben je een hele baas als jouw wijn Tre Bicchieri (drie glazen) scoort. Gambero Rosso, een Italiaans tijdschrift voor eten ...

Niels van Laatum: De groene sprong voorwaarts

Een heel eind beneden, ergens onderaan ons bolletje, maken ze ook al jaren wijn. Precies, Down Under. Da’s niet eens makkelijk daar, overigens. Warmte, droogte, bosbranden, overstromingen ook –...

Magere melk als vervanger van koper?

Om schimmels als (valse) meeldauw in de wijngaard te bestrijden is een papje van koper en kalk het meest effectief. Helaas. Want koper is een zwaar metaal en via het grondwater ook een bedreiging voor...

Grootste wijnproducent van Zuid-Amerika loopt in de pas

Duurzaam aanpakken, daar gaan tegenwoordig hele strategieën aan vooraf. Dat is niet gewoon even – uh – aanpakken. De grootste wijnspeler van Zuid-Amerika, Viña Concha y Toro, presenteerd...

Nicolaas Klei: Drink minder, proef meer.

Het beste dieet, dat is volgens een vriendin die grappig genoeg net zo heet als haar kookboekwinkel, nog altijd het EDH-dieet. Eet De Helft. Niks geen gedoe met gluten, koolhydraten of eierkoeken, hee...

Job Seuren: Wijn en eten

Wijn en eten, ze horen bij elkaar als… wijn en eten. Netflixje op de bank met een herfstig glas rood, daar hoort wat lekkers bij. Matcht het? Voor geen meter. Toch kan het een niet zonder het ander....

Niels van Laatum: Groene gewassen of groengewassen?

Wel ja, hak er maar meteen in met een ingewikkelde kop. Ik leg het je uit. Als bewaker van alles duurzaam en groen spot ik voor De Groene Hamersma naar internationaal wijnnieuws over klimaat, recyclin...

Betere Bordeaux in een melkpak?

In de strijd om een beter wijnmilieu wordt één aspect nog wel eens over het hoofd gezien. De verpakking. De sluitpost in verduurzaming, zo lijkt het. Maar niet bij iedereen. Château Rollan de By (M...

Hubrecht Duijker: Catalunya

Als hommage aan Hubrecht publiceren wij regelmatig een nieuwe ‘vinpressie’, een tekstminiatuur over een wijn vergezeld door een bijpassend schilderij van zijn hand. Vanzelfsprekend is het boek met...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.