‘Drie bekertjes’ voor deze wijn! Dat klinkt misschien suf maar in Italië ben je een hele baas als jouw wijn Tre Bicchieri (drie glazen) scoort. Gambero Rosso, een Italiaans tijdschrift voor eten en wijn én uitgeverij, deelt deze prijzen al decennialang uit in de jaarlijkse uitgave Vini d’Italia. En wat blijkt, in de meest recente versie zijn 30% van de winnende wijnen van biologische komaf. Afgezet tegen de 18% dat het Italiaanse wijnbouwareaal aan gecertificeerd biologische wijngaarden rijk is, is dat een opvallende score.
Om precies te zijn: 140 van de 476 Tre Bicchieri’s zijn biologisch. Een selectie uit 45 duizend blind geproefde wijnen. Dat werk is op zich al een prijs waard. Groene wijnen doen het hiermee 12% beter dan hun conventionele concullega’s. Dit bewijst, vermeldt de gids, ‘dat deze trend oogstjaar na oogstjaar doorzet. Van boutique winery tot grote producent, ze zijn allen de uitdagingen aangegaan om een duurzamer en ecologischer aanpak na te streven.’