Bordeaux volgens De Grote Hamersma



Wanneer was jij voor het laatst op zoek naar een goede bordeaux? Precies - de beroemdste wijnregio ter wereld lijkt bij het grote publiek aan populariteit in te boeten. De Grote Hamersma breekt daarom een lans voor de regio. 

‘Bordeaux is het grootste gebied van kwaliteitswijnen ter wereld.’ Wie met een wijnmaker uit de regio praat, krijgt het tussen neus en lippen door bijna altijd te horen. 

De beroemdste rode wijnen komen er vandaan, uit appellations die ook al wereldfaam genieten: Margaux, Pauillac, Pessac-Léognan, Pomerol, Saint-Émilion, Saint-Estèphe en Saint-Julien. Minstens even gereputeerd zijn de droge witte uit Graves en de legendarische zoete uit Sauternes en Barsac. 

Bordeaux wijnvelden

Vaak wordt er van de rode gezegd dat deze streng of gereserveerd aan kunnen doen. Druiven als cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot die in Bordeaux als basismateriaal dienen, zijn niet van het allertoeschietelijkste soort. In goede handen echter worden er wijnen van gemaakt die hun gelijke niet kennen. Een goed Bordeaux-jaar geldt nog steeds als magisch. Alle ogen zijn dan ook gericht op dat stukje Frankrijk. Welke prijs gaan de grote namen vragen voor hun flessen als ze hun nieuwe oogst op de markt gaan brengen? Bordeaux wordt als norm gezien in de wijnwereld, zowel bij liefhebbers als bij handelaren. 

Ter plekke niks te klagen, zou je zo zeggen, maar een en ander is niet geheel conform de marktrealiteit. De helft van de jaarlijkse productie van rond de 600 miljoen liter in de streek is basiskwaliteit, de zogeheten generieke AC Bordeaux. Het meeste daarvan belandt in de Franse supermarkten. Maar zelfs voor twee euro is het daar niet te verkopen. 

Bordeaux druiven

Misschien is het daarom ook maar goed dat het aantal wijnbedrijven in Bordeaux de afgelopen vijfentwintig jaar is afgenomen van 20 000 tot 8700. Daarentegen echter steeg het aantal hectares met wijngaarden juist van 100 000 naar 117 500. Met als bijkomend resultaat een surplus van honderd miljoen liter wijn, vaak van een bedroevend niveau. 

Jean-Christophe Mau, négociant (handelaar) tevens eigenaar van het hoog aangeschreven Château Brown in Pessac-Léognan en Preuillac in Médoc, zei daar niet al te lang geleden over: ‘Wijn van de laagste kwalificatie is moeilijk, zo niet onmogelijk, te verkopen.’ Mau meende dat de officiële instanties strenger dienden op te treden tegen wijnen van te lage kwaliteit. ‘Producenten die verzaken, moet simpelweg verboden worden om de naam Bordeaux op hun etiket te zetten’, zo liet hij strijdlustig weten.  

Dat de praktijk nog weerbarstig is, blijkt uit wat we ieder jaar toch weer op de proeftafel van De Grote Hamersma krijgen. Grimmig, grommend, donker, bonkig, ouderwets materiaal met kruiend tandvlees tot gevolg. Een geruststellende gedachte: ze zijn misschien wel in het schap van de supermarkt of wijnkiloknaller te vinden maar niet in de annalen van De Grote Hamersma. 

Wat vonden wij nu wel de moeite waard? Ondanks het veelgehoorde ‘Bordeaux is overpriced’ breken we een lans voor de regio. Toegegeven, de prijzen die betaald worden voor de wereldberoemde chateaux zijn vaak bij de wilde spinnen af. 

Nu worden wijnen van dergelijke domeinen veelal ook niet gekocht door wijndrinkers maar door investeerders die slechts geïnteresseerd zijn in rendement. Welbeschouwd gaat het echter om slechts een kleine tweehonderdvijftig domeinen die de Bordeaux Champions League vormen. Maar dan houden we nog altijd ruim 8000 over. 

Wie daar een beetje de weg weet – en we helpen graag - , kan erg mooie en smakelijke vondsten doen, met name in het middensegment, en soms zelfs daaronder. Wij zien al jaren dat juist Bordeaux hierin beduidend meer te bieden heeft dan soortgenoten uit met name de nieuwe wereld, Spanje en Italië.  

Hoeveel copycats gemaakt met dezelfde druiven (vaak op het achteretiket trots als ‘bordeaux-blend’ geafficheerd) we wel niet tegen zijn gekomen. Professioneel geconstrueerde, slick gemaakte wijnen, petje af. Tot we het superpremium prijskaartje zagen dat de verkoopafdeling erop had geplakt. Toen bleek zo’n ‘echte’ Bordeaux in veel gevallen toch plots een stuk interessanter. 


Bordeaux in cijfers:

  • Witte Bordeaux tekent in totaal voor 12 procent van de hoeveelheid geproduceerde Bordeaux wijnen: 8 procent is droog en 4 procent is zoet (Barsac en Sauternes). Zeventig jaar geleden was dat nog 45 procent. 

  • De jaaromzet Bordeaux wijn bedraagt gemiddeld 4,1 miljard euro

  • 8 procent van het wijngaardareaal is biologisch of biologisch-dynamisch  gecertificeerd

  • Grootste afnemer van Bordeaux wijnen is China

  • Bordeaux is goed voor 11 procent van alle Franse wijn en 1,8 procent van de het wereldtotaal.


Lees meer over Bordeaux:


De Bordeaux week wordt mede mogelijk gemaakt door Gall & Gall


Alle artikelen in de categorie:

Cool rood

Rode wijn zit in het verdomhoekje. Wereldwijd consumeren we minder rood dan voorheen. In 2004 was 48% van de totale wijnconsumptie ter wereld rood. Maar inmiddels is dat aandeel flink gezakt. In 2021 ...

Bisschopswijn

Wat drinkt Sinterklaas bij zijn versnaperingen? Bisschopswijn uiteraard. Drank en garnituur danken beide hun karakter aan de specerijen die de VOC eeuwen geleden naar onze havens bracht. Wat wij bissc...

Top 10 rood uit Sicilië

Hier vind je de actuele Top 10 rode wijn uit Sicilië van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere rode wijnen uit de Sicilië daa...

Bordeaux volgens De Grote Hamersma

Wanneer was jij voor het laatst op zoek naar een goede bordeaux? Precies – de beroemdste wijnregio ter wereld lijkt bij het grote publiek aan populariteit in te boeten. De Grote Hamersma breekt ...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.