Wijnmakers verzinnen en doen steeds meer om hun impact om het milieu te verkleinen. Of, om de invloed die klimaatverandering op hun wijnen heeft een halt toe te roepen. In het geval van Château Cheval Blanc geen gekke gedachte, één fles van dit topdomein in het Franse Saint-Emilion doet zo rond de 800 euro. Dan wil je wel wat garantie voor de toekomst in eigen hand houden, want zoals ze zelf aangeven: ‘Als we nu niets doen, is het te laat en zal onze wijn nooit meer hetzelfde smaken.’
Dit inzicht is er al sinds 2009 en sindsdien is het wijnhuis druk met wat zij zien als de juiste aanpak: het planten van bomen. Vooral fruitbomen, en niet ter compensatie, het gaat om het planten van bomen in en om de wijngaard. Om het biologisch evenwicht te herstellen en de wijngaard bestand te maken tegen hogere temperaturen.
Daar doen ze niet lullig over. Al ruim drieduizend wijnstokken hebben plaats gemaakt voor bomen, 80 per hectare wijngaard. Als je bedenkt wat die gemiste druiven aan financiële opbrengst schelen, dan snap je hoe serieus ze deze zaak nemen. Bovendien doet Cheval Blanc hetzelfde in Argentinië, bij Cheval des Andes, waar ze samenwerken met Terrazas de los Andes in Mendoza. Wie volgt?