De Grote Hamersma ® Wijncursus Zuid-Afrika & Bellingham

1.3. Regio’s op een rijtje

Wijnland Zuid-Afrika kenmerkt zich door zijn enorme verscheidenheid. Ruimte en mogelijkheden te over om wijnen te maken met een eigen signatuur. Uit cool climate gebieden als bijvoorbeeld Constantia, Walker Bay en Elgin. Of uit het veel warmere Worcester en Paarl. In deze Close Up beperken we ons tot die waar de voor de cursus geselecteerde wijnen vandaan komen. 

Stellenbosch

Misschien wel het beroemdste wijngebied van Zuid-Afrika. Niet in de laatste plaats vanwege zijn gunstige ligging op een uurtje rijden vanaf Kaapstad. Zoals je al gelezen hebt is deze regio vernoemd naar de Nederlander Simon van der Stel, de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop. De streek profiteert van verkoelende invloeden vanuit False Bay en de nabijgelegen bergen, waarvan de Simonsberg een van de beroemdste is. In Stellenbosch wordt een breed scala aan wit en rood geproduceerd. Maakt een wijnmaker een blend van pinotage, een Zuid-Afrikaanse soort (waarover zo meer) met bordeauxdruiven merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot en/of malbec? Dan mag hij de wijn een Cape Blend noemen. En deze is nergens anders op de wereld te vinden.

Paarl

Na Stellenbosch, het op een na grootste wijngebied van het land, op 50 kilometer afstand van Kaapstad. Welbeschouwd is Paarl eveneens een oudgediende want ook hier gingen eind 17e eeuw de eerste wijnranken al de grond in. Inmiddels is de streek goed voor 20 procent van het totale wijngaardareaal. De grond is er wat vlakker en het is er wat warmer en droger dan in Stellenbosch. De zomers zijn lang maar er valt toch voldoende regen om niet te hoeven irrigeren. Ooit was Paarl het epicentrum van witte wijnen maar door het klimaat (wat je als mediterraan kunt duiden) voelen ook blauwe druiven zoals cabernet sauvignon, pinotage en syrah zich er opperbest thuis. Laatstgenoemde wordt zelfs wel ‘de parel’ van Paarl genoemd. Wat recenter beginnen ook mourvèdre en viognier glans te krijgen, met name die op wat warmere hellingen staan aangeplant.  Proeve van bekwaamheid: in de The Bernard Series S.M.V. hebben ze hun krachten gebundeld. 

Coastal Region

Te vinden in het achterland van Kaapstad. Welbeschouwd is het een verzamelnaam waarbinnen je een aantal van de bekendste wijnregio’s van het land treft: Stellenbosch, Paarl en Swartland. Het mediterrane klimaat wordt enigszins getemperd door de Benguela, een koude zeestroom afkomstig uit de Zuidzee rond Antarctica, die langs de westkust van Zuid-Afrika beweegt. En de daardoor ontstane koelte doet de daar aangeplante druiven goed. Welke dat zijn heb je al bij Stellenbosch en Paarl kunnen lezen. Swartland is een geval apart. Dat wordt wel de spannendste wijnregio van Zuid-Afrika genoemd. Het wijngaardareaal hier telt 3600 hectare. Daarop is volgens de Zuid-Afrikaanse wijnregelgeving geen plek voor regio-oneigen druiven zoals cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. Daarentegen is er een hoofdrol weggelegd voor syrah, en voor twee druiven die Zuid-Afrika zo nadrukkelijk op de wijnkaart hebben gezet, chenin blanc en pinotage, veelal afkomstig van bush vines.  

Bush vines

Op die bush vines (en op nog een aantal andere wijnbegrippen) gaan we in hoofdstuk 2 uitgebreider in. Maar voor het zover is – en ja, ja, wees gerust, eindelijk kunnen dan ook die eerste flessen open – hebben we eerst nog even kleine test voor je in petto. 

Ben je er klaar voor?

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.