Alicante-bouschet heet officieel alicante henri bouschet, en is een kruising van grenache en een kind van achterbuurtdruif aramon noir en een teinturier, een druif met rood vruchtvlees. Op die manier wilde Henri Bouschet een druif kweken met een hoge opbrengst die wijnen met veel kleur gaf, want daar was eind negentiende eeuw wel behoefte aan met het enorme wijn tekort na de verwoestingen door phylloxera, de druifluis. Dat wijn van alicante bouschet niet de meest hoogstaande was deerde minder.Voor een druif waar nooit veel vriendelijks over is gezegd, zijn er een heleboel van. De alicante-bouschet is er à feuilles découpées, à grains oblongs of à longues grappes, er is een versie précoce en een versie tardif, er is een handvol andere toevoegsels, er zijn negen verschillende varianten alicante-bouchet et piquepoul gris en naast de gewone alicante-bouschet ook nog de alicante-bous-chets 1 tot en met 13. En u hoort er nu waarschijnlijk voor het eerst van, want al staat er in Zuid-Frankrijk en Spanje nog behoorlijk veel van in de wijngaarden, en zelfs nog wat in Italië, Portugal, Israël en Californië, alicante-bouschet verdwijnt voornamelijk anoniem in assemblages. Het is een teinturier. Teinturiers gaven kleur aan de zeeën dunne pinard die vroeger uit Zuid-Frankrijk stroomden. In 1824 ging een zekere Louis Bouschet de Bernard er- mee kruisen. Teinturier met aramon noir. Ook toen al dachten veel mensen dat de kleur iets over de kwaliteit zei: paarsrode wijn oogt beter dan vaalrode. Vandaar dat Bouschet de druiven wilde kruisen: hoge opbrengsten en toch nog kleur. Zijn kruising noemde hij – bescheiden – petit bouschet. Zoon Henri Bouschet kwam na langdurig kweken in 1855 met een kruising van papa’s petit bouschet en grenache: de alicante-bouschet. Makkelijk tweehonderd hectoliter per hectare, twaalf procent alcohol en ook nog veel kleur. Waarom Henri zijn bouschet alicante noemde weet niemand. Het heeft in ieder geval niks met de Spaanse stad van doen. Maar kijk aan: Galet meldt dat alicante ook een synoniem is van grenache. De alicante-bouschet is dus gewoon naar z’n beide ouders vernoemd.Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z