Portugese witte druif die beter bekend is onder z’n Spaanse naam, albariño. Althans volgens Galet. Er bestaat ook een theorie dat alvarinho oorspronkelijk Duits is, want letterlijk vertaald heet hij ‘witte van de Rijn’. Duitse monniken zouden ’m in de twaalfde eeuw naar Spanje hebben gebracht. Jammer genoeg is er geen kloosterkrant bewaard gebleven waarin dit bezoek met cadeau wordt vermeld, dus meer dan een aardig verhaal is het niet. We houden het op Galet, die verordonneerd dat de druif oorspronkelijk Portugees is.Alvarinho/albariño groeit aan beide kanten van de Minho/Miño, de grensrivier tussen Noord-Portugal met z’n bescheiden hoeveelheid alvarinho en het zuiden van Galicië waar Rías Baixas beroemd is om z’n albariñowijn.De dikke schil van de alvarinho helpt hem in het vochtige klimaat (dunne schilletjes gaan sneller kapot, met alle gevolgen van dien, zoals schimmel en rot). De wijn zit ruim in de alcohol en de zuren, geur en smaak, die wel beschreven is als een kruising van riesling en chardonnay, maar vaker vergeleken wordt met viognier. Zie ook Rías Baixas.Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z