Of cannonao. Zeggen ze op SARDINIË tegen GRENACHE. Dat doen ze al eeuwen, en ze zeggen erbij dat grenache een Sardijnse druif is. De club van druivenprofessoren verkondigt echter dat grenache Spaans is. Z’n officiële naam is dan ook z’n Spaanse, GARNACHA. Maar waar zijn wieg ook ooit stond, de kwestie is: maakt men er lekkere wijn van? Ja, is het antwoord hier. Voor zo- ver ze hun oude BUSH VINE-wijngaarden niet gerooid hebben, kunnen ze er boeiende wijnen van maken, met een heel eigen gezicht van grenache. Zoals iedere volbloedgarnacha ruim voorzien van rijp kersenfruit, waarbij de oplettende verstaander tevens cacao en specerijen tegenkomt, en ook even moet denken aan van die gekonfijte sinaasappelschijfjes gevat in chocola, en al proevend steeds blijer wordt, zo blij dat ook menig geleerde na de der- de fles uitroept dat iedereen die nou nog niet gelooft dat garnacha z’n wortels in dit mooie eiland heeft een mep kon krijgen met JANCIS ROBINSON’S 1100 pagina’s dikke druivenbijbel Wine Grapes.