Druif: côt

Spreek uit: koo. Te gebruiken in zinnen als: ‘Wil je een glaasje cot?’ Al zullen ze je niet overal begrijpen, want hij heeft ook nog vierhonderd andere namen. Grifforin, jacobain, pied rouge, pres- sac, noir de pressac, cahors, auxerrois, malbec, malbeck... de lijst houdt niet op. Maar hoe je ’t ook noemt, het is allemaal cot.

Oorspronkelijk komt hij waarschijnlijk uit de omgeving van CAHORS. Slordig vlot Frans mompelend lal je dan in de loop der eeuwen van Cahors tot caors, cors, cot. Het zou kunnen. Alleen, met de plaatsnaam is het niet gebeurd, en in Cahors zelf noemen ze de cot auxerrois. En verder in ZUIDWEST-FRANKRIJK noemen ze ’m vaak MALBEC. In de negentiende eeuw was hij daar heel geliefd om wijnen kleur en tannine te geven, maar die liefde is behoorlijk bekoeld. Cahors moet nog steeds voor minimaal zeventig procent uit cot/malbec/auxerrois bestaan, maar in andere appellations van Zuidwest-Frankrijk, als BERGERAC, BÉARN, BORDEAUX, komt malbec nog maar mondjesmaat voor. Want hij mag dan wel kleur en kracht geven, verfijnd is de druif niet. Bij herplanten wordt steevast voor CABERNET SAUVIGNON en MERLOT gekozen. Malbec is namelijk net zo gevoelig voor vorst en sommige schimmels als z’n naaste familielid merlot, terwijl hij smaakt als een mindere en vaak wat harde merlot. Zegt men. Evenveel problemen in de wijngaard dus en minder plezier in de fles. Ook elders is het geen graag geziene druif. Tot je aan de andere kant van de wereld komt. In CHILI groeit volop malbec of malbek en ARGENTINIË heeft zelfs het grootste aantal malbecstokken ter wereld. Volgens de Argentijnen is ‘hun’ malbec door selectie en aanpassing aan klimaat en grondsoort beter geworden dan de oorspronkelijke malbecstokken die in 1852 werden geplant door Don Miguel Aime Pouget. Een Fransman, al zou je het op z’n naam niet zeggen. Waarom van alle druivensoorten die Don Miguel plantte juist de malbec zo populair werd, is helaas niet bekend. Waarschijnlijk omdat men al snel merkte dat de druif met de honderden namen zich in Argentinië eindelijk echt thuis voelde.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'côt' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.