Volgens de kenners veruit de beste MUSCAT, dus vooruit, we geven ’m ondanks wat ik bij muscat zei, toch wat aandacht. Ten eerste die druivige geur: die komt van de zeldzaam grote hoeveelheid monoterpenen in de muscatdruif. MONOTERPENEN? Jawel. Geen idee hoe dat chemisch zit; ze hebben tien koolstofatomen! legt één boek uit, alsof daar dan alles mee verklaard is. In sommige andere druiven, zoals de RIESLING, waar ze in mindere mate voorkomen, zorgen ze voor een bloemige geur. Door die uitgesproken geur en smaak werden de muscats al vroeg als een aparte soort geïdentificeerd: de oude Grieken noemden ze anathelicoi moschatoi, de Romeinen hadden het over de bijendruif, want ook bijen komen er enthousiast op af vliegen. De naam muscat komt misschien van musca, Latijn voor vlieg, net zo’n liefhebber als de bij – en wij.
Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z
Bekijk hier de goed scorende 'muscat blanc à petit grains' wijnen.