Dé rode druif van SICILIË. Ook al genoemd door Capani, de JANCIS ROBINSON van de zeventiende eeuw. Avola is het uiterste zuidpuntje van Sicilië, in de provincie Siracusa, waar deze nero, donkere, het heel goed doet. Tot in de jaren 1990 werd hij vooral verscheept naar elders (TOSCANE, PIËMONTE, LANGUEDOC...) om bleekneuzige wijntjes illegaal wat kleur en kracht te ge- ven. Nu gaat hij alweer wat jaren onder z’n eigen naam de wereld in. Met succes, want hij geeft een bekvol krachtige zachte wijn voor weinig geld. Vaak wat onbehouwen en droppig, maar een kniesoor, nietwaar. De betere bieden echter rijp donker fruit en zwoele specerijengeuren en verdrijven effectief de winterkou met hun zonnige smaak.
Volgens diverse instanties is het een van de beste druiven van SICILIË, en is hij ‘ook bekend als CALABRESE, wat een oorsprong in CALABRIË suggereert’.
In de jaren tachtig is er veel van GEROOID, wat een bezigheid is waar iedereen altijd weer spijt van heeft. De nero d’avola is dan wel geen CABERNET SAUVIGNON, maar hij kan fikse karaktervolle wijnen geven met veel van alles, rijp, rijk en complex, kan ouderen, en: hij doet het goed in BARRIQUES! Meer hoef je tegenwoordig niet te zeggen om herplanting te bevorderen. Nero di troia Zeldzame inheemse donkere druif uit APULIË. Geeft wijn geurend naar rozen om menig NEBBIOLO jaloers te maken. heft niets van doen met Troje of oude Grieken, ondanks hoopvolle verhalen dienaangaande.