Waarschijnlijk nog steeds de meest voorkomende druif in CHILI. Is de MISSION, zegt men, en een donkerder versie van CRIOLLA CHICA, maar GALET gaat niet verder dan het laatste en zegt niets over verwantschap met of zelfs identiek zijn aan de mission. Noch dat het de MONICA NERA zou zijn, zoals wel gedacht wordt. Dankzij dna-onderzoek weten we nu hoe het zit. En raakt hij geliefd. Jancis Robinson tipt país zelfs als ‘vergeten’ druivensoort die de moeite van het ontdekken waard is.
País was een van eerste Europese druiven in ZUID-AMERIKA, zeer waarschijnlijk zelfs dé eerste. Hij is oorspronkelijk Spaans, wordt voor het eerst genoemd in 1513, in LA MANCHA, waar hij nu niet meer voorkomt, heette daar ook wel palomina negra en heet officieel LISTÁN PRIETO.
Rond 1540 vertrok hij naar MEXICO, waar Spaanse priesters ’m misíon noemden – ze waren op missie, tenslotte. Vandaar kwam hij rond 1550 aan in CALIFORNIË, waar hij bekend werd als mission, en in Chili en ARGENTINIË. In Argentinië doopten ze ’m criolla chica, in Chili país. Bourgogner Luis Antoine Luyt, een volgeling van MAR- CEL LAPIERRE, beheert wijngaarden met país geplant toen niet PHYLLOXERA maar Napoleon de wereld onveilig maakte. Hij maakt er spannende PUURNATUURWIJN van die geurt naar de ruigere buurten van de negentiende eeuw. Robuust fruit, aards en weerbarstig, puur en ongeremd.