De Italiaanse succesdruif, maar hij is helaas wel een beetje eenkennig. Heeft daarom een paspoort met weinig stempels. In Chili knutselen ze er wat mee, in Australië, en in Californië zijn ze ook met ‘m aan de slag.
Maar zijn grootste successen boekt hij toch echt in De Laars, vooral in Toscane en dan vooral als hofleverancier van Chianti en Brunello di Montalcino. En dat allemaal dankzij een smaakomschrijving die zich het beste laat duiden als zure kersen, zwarte bessen, verse tabak, thee, kruiden en zoete tomaten.
Uit Wijnwijs van A tot Z
Dat sangiovese heet naar het Latijnse sanguis jovis, bloed van Jupiter’, is een mooi verhaal, maar in de ontnuchterende werkelijkheid wordt de druif pas voor het eerst genoemd in 1590, in een studie over Toscaanse wijnbouw door een zekere Gio van Vettorio Soderini, die ‘sangioghetto’ spelt. ‘Bitter om te eten, maar vol sap en je kunt er heel goede wijn van maken,’ schrijft Soderini. Sangiovese is deels Toscaans van afkomst, maar heeft ook voorouders in CALABRIË, wat niemand had gedacht. De sangiovese die op CORSICA groeit en daar niellucio heet, is waarschijnlijk daarheen gebracht in de tijd dat Genua in Corsica de baas was.
Verder is het natuurlijk vooral de druif van CHIANTI, van Toscane. Een onmiskenbaar Italiaanse druif, en zo goed als alle sangiovese staat dan ook in Italiaanse wijngaarden, al heeft ARGENTINIË er ook drieduizend hectare van staan. Je hoort en proeft er alleen nooit iets van. En dat terwijl sangiovese in Toscane al talloze eeuwen populair is, en sangiovese het in CALIFORNIË helemaal gaat maken. Nu Argentinië nog. Hoogheid, ligt hier niet een taak?
Maar goed, chianti dus. Zie ook FIASCO, en vieze chianti bestaat inderdaad nog steeds. Troost: wel veel minder. Er is steeds meer goede chianti. Alleen, niet altijd even betaalbaar. Vijftien euro voor een fles goede, maar verder gewone jonge chianti wordt al als een koopje gezien. Voor een beetje beroemde chianti betaal je algauw het dubbele, en dan heb je het nog lang niet over gerijpte RISERVA’S of CRU’S, wijnen van één bijzondere wijngaard. Buurman BRUNELLO DI MONTALCINO, ook van de sangiovesedruif, maakt het nog bonter. Een eurosnip per fles is zogenaamd doodgewoon.
In die fiasco’s zat overigens sangiovese met witte druiven. De doorbraak kwam met het inwisselen van de vage witte druiven voor cabernet sauvignon. Zie VINO DA TAVOLA. Inmiddels is puur sangiovese juist weer je ware.