Druif: sémillon

Bij BORDEAUX denk je eigenlijk automatisch aan rode wijn. Toch staat er behoorlijk wat sémillon (een druif die vroeger ook wel st-émilion heette, net als de rode bordeaux) aangeplanten van diens naaste familielid SAUVIGNON. De beroemdste witte bordeauxs, de grote zoete witte wijnen van SAUTERNES, bestaan uit de zachtsmakende sémillon met wat sauvignon voor de frisheid. Ook de kostbare droge witte wijnen van de GRAVES en de zeldzame wit- te wijnen van de grote MÉDOC-châteaus gebruiken deze combinatie – plus rijping op nieuw eikenhout. JANCIS ROBINSON schrijft in haar boek Vines, Grapes and Wines zelfs dat ze sauvignon alleen maar in de exclusieve club van ‘klassieke variëteiten’ heeft toegelaten dankzij ‘zijn verrukkelijke combinatie met sémillon in bepaalde delen van de Bordeauxstreek’. Ook verder in Zuidwest-Frankrijk, het achterland van Bordeaux zeg maar, kent men het duo.

Ondanks dat beroemde wit van geboortegrond Bordeaux is sémillon veel beter bekend als semillon. Want zo schrijven ze dat in AUSTRALIË, semillons tweede vaderland. Net als in CHILI en ZUID-AFRIKA maken ze sem-chards, eenvoudige maar meestal vriendelijk zachte BI-CÉPAGE-wijnen van semillon en CHARDONNAY. Maar de liefhebber gaat het om semillon puur. De semillons van de Hunter Valley zijn klassiek en kunnen decennia oud worden, maar ook elders in Australië worden heel mooie semillons gemaakt. Rijp en zacht en rijk, vol fruit – maar ook complex en voorzien van mooie zuren en een klein bittertje.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'sémillon' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.