Mooi verhaal, dat de donkere druif tannat oorspronkelijk uit BOURGOGNE komt, begin twaalfde eeuw meegenomen door benedictijnen naar MADIRAN, nu de beroemdste tannatappellation van ZUIDWEST-FRANKRIJK – en de wereld. Geen idee hoe en wie het bedacht heeft, maar er klopt niks van. Tannat komt gewoon uit de omgeving van Madiran, oftewel uit Zuidwest-Frankrijk. Tannat heet niet voor niets zo. De druif bevat veel tannine, de stof in jonge rode wijn die zo aan je tandvlees trekt. Wel karaktervol, vond men, maar verder een simpele druif, die stoere wijnen gaf met weinig geur en afdronk. Tot in de achttiende eeuw prefereerden de wijnboeren van Madiran hun eerdere importproduct uit de Bourgogne, de PINOT NOIR.
Niettemin namen emigrerende Basken de tannat mee naar URUGUAY. Zij noemden ’m harriague, maar tegenwoordig staat er overal trots tannat op de Uruguayaanse etiketten en er is meer tannat in Uruguay dan in Zuidwest-Frankrijk, al zie je de wijnen hier nog weinig.
Tannat en Madiran werden beroemd toen een zekere Alain Brumont zo’n twintig jaar geleden op het onzalige idee kwam madirans van puur tannat te maken, zie Madiran. Slechts voor hout- en tanninemasochisten een plezier. Gelukkig zijn er ook nog ouderwetse madirans. Met niet te veel tannat.