Druif: trebbiano

Witte druif, her en der ter wereld te vinden, maar vooral in FRANKRIJK en ITALIË, waar er zoveel van staat dat het waarschijnlijk de druivensoort is die de meeste wijn ter wereld levert. Dat-ie zonder moeite 150 hl/he kan leveren helpt daar ook bij. Ook berucht onder z’n Franse naam, ugni blanc. In Bordeaux zeggen ze muscadet aigre, zure muscadet. Au, dat is zuur! En saai. Zo saai! Dat zure van de trebbiano, of beter gezegd de trebbiano’s, want er zijn er nogal wat, zie ook BOMBINO BIANCO, daar kun je nog wel wat aan verhelpen, maar hoeveel wijnkunst- en vliegwerk je er ook op loslaat, trebbiano geeft saaie wijn. Vandaar dat er zoveel trebbiano in de distilleerketels verdwijnt. Onder de naam ugni blanc is trebbiano zelfs de basis van cognac. Maar dat je er mooi vuurwater van kunt stoken, wil nog niet zeggen dat de wijn drinkbaar is. Integendeel: juist om van die dunne, zure wijn nog iets te maken, was distilleren zo’n prachtoplossing. Trebbiano, een voorbeeld van menselijke inventiviteit en drankzucht.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'trebbiano' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.