Oranje wijn en Spanje - tja, dat kon niet uitblijven. Want behalve appeltjes van oranje krijgen ook ‘orange wines’, of ‘vins brisats’ in het Catalaans, er nu een officiële status. Oranje wijn is zowat de oudste manier van wijn maken ter wereld. De Georgiërs deden dat al zo’n 6 duizend jaar geleden, en nog steeds. Het idee: witte wijn maken op de manier zoals je rode wijn maakt - dus door het sap met de schillen, steeltjes en pitten te vergisten.
Echt populair is het oranje goedje pas sinds kort. En behoorlijk groen bovendien. Het overgrote deel van alle oranje wijn valt zelfs onder de categorie natuurwijn. Het Catalaanse wijnbouwgebied Terra Alta is nu de eerste in Spanje om er een officiële registratie op DO-niveau (Denominaciones de Origen) op los te laten. Althans, na goedkeuring medio dit jaar. Dat dan nog wel even. Maar dat zij potentie zien in hun amberkleurige wijn van 100 procent garnatxa blanca is duidelijk: orange is the new green.