Grüner veltliner

grüner veltliner

De broertjes Jurschitsch in Kamptal zijn gereputeerde producenten van Grüner Veltliner. Unieke, dynamische en verrukkelijke wijn. Levendig, pittig, peperig, met wit fruit, gele citrusvruchten en altijd met een karakteristiek grapefruitbittertje op het eind… 

Maar tot voor een paar jaar geleden wisten zij Oostenrijks witte trots voornamelijk slechts in eigen land en in buurland Duitsland te slijten. En ook hun collega-wijnmakers hadden geen handenvol werk aan de exportpapieren. Maar door ons veranderende wijndrinkgedrag (we besloten en masse over te stappen op ‘fris wit’) werd de interesse ook bij wijninkopers elders gewekt. Eerst lekker dichtbij, in Europa. 

Maar bij Jurschitsch kwam plots het verzoek binnen of zij niet wat doosjes naar de Verenigde Staten konden sturen. Maar dan moesten zij wel iets aan die naam Grüner Veltliner doen. Want die kon de rechtgeaarde Amerikaanse wijndrinker – die tot die tijd welbeschouwd  alleen chardonnay kon uitspreken – natuurlijk niet uit zijn mond krijgen. 

Verleid door de dollars doopten zij hun Grüner Veltliner om in ‘GrüVe’, uit te spreken als ‘Groofy’. Inmiddels is de betere horeca in New York helemaal in de ban van deze witte Oostenrijker. Overal is er sprake van Groofy of van een van zijn soortgenoten. Ik tref er een Bründlmayer Terrassen aan op de kaart van het hippe Oosterse Ruby Foo’s en laat ‘m aanrukken bij mijn udon noedels met scampi’s. 

En bij Dressler, de nieuwste hotspot in Williamsburg, Brooklyn, waar op hoog niveau modern Amerikaans gekookt wordt, wordt een Hiedler Langloiser Thal geschonken. Smaakte ‘groofy’ in combinatie met de ‘wild striped bass’ en de ‘grilled center cut pork rib with fresh bacon.’

De wijnboer glimlacht dat hij een verrassing heeft. Meestal betekent dat een heftig bestofte fles, maar nee, hij toert ons naar een pittoresk kerkje. Binnen barst het orgel los. De heidenen onder ons schrikken zich het leplazarus, stuiteren op als de Noormannen bij de eerste klanken van bard Assurancetourix, maar Bach is goed voor elk, en ook kitscherige kerkjes met veel klatergoud zijn balsem voor de ziel. En wat fijn, even geen wein! Niks mis met die drank, ik drink het zelf ook graag, maar na steeds vijftien uur Oostenrijkse wijn per dag is het heerlijk, tien minuten wegzweven op buitelende fuga’s. Daarna sta ik weer helemaal klaar voor de grüner veltliners. Ze kabbelen en klateren, geuren fris en groen als het gras rond het kerkje, am Abend, da es kühle war.

Een derde van al het Oostenrijks wit komt van druif grüner veltliner, en eindelijk krijgt GV nu wereldwijd welverdiende aandacht. GV groeit her en der in Oost-Europa. GALET somt een reeks prachtige plaatselijke aliassen op, als zöld veltlini, grüner weisgipfler, rdeci veltlinec en nog mysterieuzere maar daar heeft m’n computer de accenten niet voor. Velteliner vert, zegt Galet zelf. We houden het op grüner veltliner, want het is bovenal de witte druif van OOSTENRIJK. Een derde van alle Oostenrijkse wijngaarden is ermee beplant. Hoge RENDEMENTEN (100 hectoliter per hectare op z’n sloffen) en hoge zuren zijn de opvallendste eigenschappen. Dat levert dus dunne bekkentrekkers op, niet geschikt voor gevoelig tandvlees. Gelukkig zijn er uitzonderingen, vooral in de WACHAU. Met goede zorg en een streng snoeimes kan van grüner veltliner frisse druivige wijn worden gemaakt, die wat doet denken aan heel goede muscadet. Laatst had ik er een met in een hoekje van het BOUQUET duidelijk asperges. Duidelijk dus waar een goede veltliner lekker bij is.

De stamouders van grüner veltliner zijn de st-georgener, waarvan nog net één rank in leven is, en SAVAGNIN, via wie hij onder andere verwant is aan de vermaarde FAMILIE PINOT, en de jetsetdynastie SAUVIGNON en de CABERNETJES.

Fris als sauvignon, maar zachter en zonder die haantje-de-voorste-mentaliteit. Ingetogen en voornaam. Rijpe druiven, bloesem, bergbeek en Bertie-Woosterhumeur.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Van het glas af
De roep om alternatieve wijnverpakkingen voor de goede oude fles groeit en HEMA geeft antwoord met… karton.
Niels van Laatum: Water of wijn?
Nu hebben wij regelmatig dorst, de natuur heeft nog veel meer dorst. Droogte is een groot probleem en dat grote probleem wordt nog groter. Daar heeft de landbouw last van en dus oo....