Marsanne

marsanne

Normaal gesproken is dit een druif die samen met de roussanne als Peppie en Kokkie door de noordelijke Rhône trekken. Daar ‘tekent’ dit duo onder meer voor indrukwekkende wijnen als witte Hermitage, Crozes-Hermitage en St. Joseph. In zijn eentje is de marsanne vaak echter minder succesvol. Heeft hij het te warm dan wordt ie lobbig, sloom en vermoeiend. En de wijnboer die denkt dat te omzeilen door ‘m te plukken voordat hij helemaal rijp is, kan dit slimmigheidje gehonoreerd zien met een karakterloze wijn die helemaal nergens naar smaakt. 

Toch weten ze de laatste tijd nota bene in het warme zuiden van Frankrijk de marsanne tot steeds fraaiere resultaten te verleiden. In tegenstelling tot voornoemde Rhônes en wat Australiërs (in Victoria staan de oudste marsannestokken ter wereld) zijn dit geen wijnen die bedoeld zijn om te ouderen. Jong gedronken leveren deze zuiderlingen veel plezier op, ofschoon het niet bepaald een stijl is die erg ‘in the picture’ is. Het is een wat steviger soort wit. Wel met voldoende mineralen en citrus om tegengas te kunnen geven aan de peer, honing, abrikoos en grapefruit die Onze Lieve Heer in de marsanne heeft weten te persen.