mencía - De Grote Hamersma

Druif: mencía

In Bierzo en verderop in Noord-Spanje, want daar zijn we nu, wordt hij ook wel cabernet of médoc genoemd. Ten onrechte, want mencía heeft ampelografisch noch anderszins iets van doen met de cabernets sauvignon of franc uit de Médoc. Om het ons niet te makkelijk te maken groeit er wel een plaatselijke bastaard van de cabernet franc in Galicië. Hoe ze die noemen? Mencía natuurlijk! De Portugese jaen du dão blijkt, wat men al langer vermoedde, in feite de mencía. Zulke zaken zorgen nou voor de hoge beroepsuitval onder ampelografen. De gepokte en gemazelde ampelograaf drinkt een magnum mencía en kan er dan weer een beetje tegen, maar voor velen is het de druppel. De laatste tijd zijn er gelukkig meer en meer dappere wijnboeren die zich door deze ingewikkelde naamgeving niet laten weerhouden om fijne wijn van mencía te maken.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'mencía' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.