Montepulciano

montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano heeft niets te maken met Montepulciano d’Abruzzo. De eerste komt uit de buurt van het gelijknamige dorp in Toscane en wordt gemaakt van Italië’s nationale druif, de sangiovese. Welbeschouwd heeft de tweede meer recht op de naam. In Abruzzo, in het midden van De Laars aan de Adriatische Zee, is de montepulciano de gevierde druif voor rood. Ofschoon de montepulciano ook elders in het land wordt aangeplant –vooral richting het zuiden, in het noorden wil hij niet voldoende rijpen- beschouwen de Abruzzesi de druif als inheems. Zij boeken er ook de beste resultaten mee. 

Niet alleen wat hoeveelheden betreft. De regio Abruzzo bekleedt als wijnproducent de vijfde plek in Italië. Er wordt zelfs meer wijn gemaakt dan in Chili, Oostenrijk of Griekenland. Tot voor een jaar of twintig geleden betrof het hier voornamelijk bulk. Maar de kwaliteit is de laatste twee decennia omhoog gevlogen, vooral door de inspanningen van de coöperaties. 

Normaal gesproken beweegt dan ook het prijsniveau zich in opwaartse richting, maar dat is niet gebeurd. Montepulciano d’Abruzzo is nog steeds niet duur: de prijstang houdt het gewoonlijk al voor gezien bij een euro of zeven. Soms levert een dergelijke investering niet meer op dan een simpel fruitig, soms wat boers wijntje. Maar de wijnmaker die zijn best doen, kan er echt iets heel moois van te maken.

Donkere druif uit Abruzzo, waar men de overzichtelijk genaamde wijn montepulciano d’abruzzo van ’m maakt. Populair als de pizza, deze Italiaanse rode. En net als bij de pizza is de kwaliteit over het algemeen best wel aardig, als je erbij denkt dat het goedkoop was. Sommige wijnboeren proberen iets prestigieus van montepulciano te fabrieken, met nieuw hout en concentratie, maar hij is op z’n best in handen van boeren die weten dat eenvoud het kenmerk van het ware is.

Montepulciano lijkt qua druif op SANGIOVESE maar is iets heel anders. Om het leven niet te makkelijk te maken heeft druif montepulciano ook niets te maken met wijn VINO NOBILE DE MONTE- PULCIANO uit Toscane, die rond het stadje Montepulciano wordt gemaakt van voornamelijk sangiovese zonder dat er ook maar één montepulcianodruif aan te pas komt.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Job Seuren: Op bezoek bij Cesare Bussolo in Barolo
Hokjesdenken, het lijkt allemaal zo makkelijk, ook in Barolo. Traditioneel versus modern, barrique versus botti, blend versus cru, rotorfermentatie versus langzame gisting, Barolob....
Zuid-Afrika zet de standaard
En wel de standaard voor duurzame wijnpraktijken over de hele wereld. Want tweederde van de Fairtrade-wijnen die in de wereld worden geproduceerd is afkomstig uit Zuid-Afrika. Daar....