Montepulciano

montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano heeft niets te maken met Montepulciano d’Abruzzo. De eerste komt uit de buurt van het gelijknamige dorp in Toscane en wordt gemaakt van Italië’s nationale druif, de sangiovese. Welbeschouwd heeft de tweede meer recht op de naam. In Abruzzo, in het midden van De Laars aan de Adriatische Zee, is de montepulciano de gevierde druif voor rood. Ofschoon de montepulciano ook elders in het land wordt aangeplant –vooral richting het zuiden, in het noorden wil hij niet voldoende rijpen- beschouwen de Abruzzesi de druif als inheems. Zij boeken er ook de beste resultaten mee. 

Niet alleen wat hoeveelheden betreft. De regio Abruzzo bekleedt als wijnproducent de vijfde plek in Italië. Er wordt zelfs meer wijn gemaakt dan in Chili, Oostenrijk of Griekenland. Tot voor een jaar of twintig geleden betrof het hier voornamelijk bulk. Maar de kwaliteit is de laatste twee decennia omhoog gevlogen, vooral door de inspanningen van de coöperaties. 

Normaal gesproken beweegt dan ook het prijsniveau zich in opwaartse richting, maar dat is niet gebeurd. Montepulciano d’Abruzzo is nog steeds niet duur: de prijstang houdt het gewoonlijk al voor gezien bij een euro of zeven. Soms levert een dergelijke investering niet meer op dan een simpel fruitig, soms wat boers wijntje. Maar de wijnmaker die zijn best doen, kan er echt iets heel moois van te maken.