Curieuze conduitestaat houdt deze druif er op na. Ooit vooral aangeplant om de strengheid te compenseren van de nebbiolo, hoofdbestanddeel van barolo. In de jaren tachtig werd hij herontdekt als solist, vooral in Roero. Maar ook in Langhe, de DOC waaronder Traversa produceert, wordt fascinerend wit gemaakt met de ‘barolo bianco’ zoals de druif ook wel wordt genoemd.
In eerste instantie lijkt deze wat snibbig, maar al snel toont deze arneis zich toeschietelijk. Met een klein, jeugdig koolzuurprikje. De belletjes fungeren als smaakmakers die zachtjes de smaak van witte besjes, niet al te rijpe ananas, cactus en limoen in de mond laten ‘ploffen’.
‘De VIOGNIER van PIËMONTE’. Niet dat ze druiftechnisch iets van elkaar hebben, maar arneis is net als de viognier van de noordelijke RHÔNE een kleine witte minderheid te midden van het rode geweld. Arneis wordt voor het eerst genoemd in 1432, en werd lang voornamelijk aangeplant omdat vogels er dol op waren en daardoor minder belangstelling toonden voor de NEBBIOLOdruiven waar de veel kostbare BAROLO’S en BARBARESCO’S van werden en worden gemaakt. En net als viognier in CÔTE-RÔTIE, kun je arneis gebruiken om je stoere nebbiolo’s wat te temmen. Een paar procent van de ook voor mensen aantrekkelijk geurende geurige witte arneisdruiven kan dat tanninerijke rood mooi wat verfijning bijbrengen. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon witte wijn van maken. Zeker als er weer meer vraag naar wit is. Begin jaren zeventig was arneis bijna verdwenen, maar langzamerhand wordt er zowaar wat bijgeplant. Arneis heet ook wel nebbiolo bianco, maar is geen familie.
Barolo bianco Druif. Synoniem voor ARNEIS.
Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z