Pecorino

Pecorino is een druif die we in de gaten moeten houden. Niet wegens suspecte activiteiten, maar als veronachtzaamd veelbelovend. Van veel vergeten groenten en druiven verbaast ’t je niks dat ze uit het collectief geheugen verbannen zijn, maar soms is het jammer. Zoals in het geval dus van pecorino. Van druif pecorino weet zelfs de Grote Druivenbijbel niet meer te melden dan dat het een oude druif is uit de Marken (zie MARCHE)en dat de naam pe- corino komt van pecora, wat Italiaans is voor ‘schaap’. Daar zit je dan. Waarom heet een druif naar een schaap? Misschien omdat hij doet denken aan zomerse dagen en grazige weiden vol fijne krui- den en van die hippe bloemen die je op kunt eten? Pecorino wordt gewoonlijk met wat onbeduidende druiven gecombineerd om ze moed en flair te geven, maar schittert soms in volle glorie in z’n uppie. Zacht, mollig, wollig zelfs, zoals de deftige witte wijnen uit de GRAVES kunnen zijn, maar toch ook fris.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Het pure van Chili
‘Het is een kas zonder dak’. ‘Het is een paradijs voor wijnmakers…’. Zomaar een paar superlatieven waarmee een van de belangrijkste wijnlanden ter wereld wordt aangeduid. Die laats....
Rianne Ogink: Hoe ik mijn baan inruilde voor een wijnkelder
Ik maak wijn! Een gek idee eigenlijk. De dagen in de wijnmakerij vliegen voorbij en door alle drukte realiseer ik het me niet altijd, maar ik maak gewoon wijn. Natuurlijk ben ik op....
Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....