Pinot noir

pinot noir

In de film Sideways uit 2004 trekken twee vrienden ten tijde van hun midlifecrisis langs een aantal Californische wijnhuizen om zich daar te goed te doen aan rood van hun favoriete druif, de pinot noir. Een ‘klein’ gegeven waar omheen, met een voor Amerikaanse begrippen klein budget (16 miljoen dollar), een feel good road movie werd bedacht, bestemd voor de filmhuizen. 

Mede dankzij de inmiddels klassieke scène waarin een van de hoofdrolspelers een spuugemmer leegdrinkt, ontpopte de film zich tot een megahit. Bekroond met een Golden Globe en een Oscar, bejubeld door de pers en beloond met een opbrengst van meer dan 100 miljoen dollar. Voorts kende Sideways nog een onbedoeld side effect. Eentje waar vooral de Californische wijnproducenten erg over te spreken waren: het wijntoerisme in Napa Valley kreeg een enorme impuls –iedereen wilde wel zo’n midlifecrisis- en de Amerikaanse consumptie van Pinot Noir steeg een jaar na de film met ruim een kwart. 

Nu schrijft Pinot Noir niet alleen in Amerika zwarte cijfers. Wereldwijd mag de druif, die in eerste instantie faam heeft gemaakt in Bourgogne, zich verheugen over een groeiende belangstelling. Vooral in Chili is de afgelopen jaren stevig aangepoot: het land kent inmiddels de grootste hoeveelheid met pinot noir aangeplante hectaren ter wereld. 

Vooral in de wat koelere valleien voelt de druif zich prima thuis. Want aan te warm heeft de druif een broertje dood. Ik heb uit gebieden met te uitbundige zonneschijn er al vele geproefd die meer op jam lijken dan op wijn. En behoorlijk wat uit Californië overigens…Onder het motto ‘pinot noir houdt graag het hoofd koel’ kan overigens ook Duitsland zich scharen in het lijstje van favoriete reisbestemmingen van de druif. Daar is al meer dan 10 procent van het totale wijngaardareaal beplant met Spätburgunder, het alias waarvan hij zich daar bedient. In de Ahr worden er elegante, frisse wijnen mee gemaakt. In Baden schittert de druif schitteren. En zelfs in het door wit beroemd geworden wijnbouwgebied Mosel worden er puike resultaten mee geboekt.