roussanne - De Grote Hamersma

Druif: roussanne

Roussanne is een Zuid-Franse druif waarvan niet veel meer bekend is dan dat hij familie is van MARSANNE, een druif waarvan niet veel meer bekend is dan dat hij familie is van roussanne. Rousanne is de tere – vatbaar voor schimmels en rot – maar ook wat verfijnder geurende van de twee, maar beide zijn ze ten onrechte niet wereldberoemd, want je kunt er verrukkelijke wijnen van maken. Samen zorgen ze voor de witte wijnen uit de NOORDELIJKE RHÔNE, zie MARSANNE, en Zuid-Frans wit. Marsanne mag echter niet meespelen in CH TEAUNEUF-DU-PAPE. Roussanne wél, en levert indrukwekkende witte wijnen.

Zeker een kwarteeuw geleden dat ik voor het eerst in Châteauneuf-du-Pape was. Als beginnend wijnamateur ga je af op de bekende namen. Ik herinner me het paleis van de paus, de grote keien in de wijngaarden.

Wat we aan wijn kochten ging na thuiskomst snel op, maar een van ons was wijzer en had een fles bewaard. Het zegt wat over mijn geheugen dat ik de naam ben vergeten, maar me de smaak van die witte châteauneuf nog herinner. En dat ik de wijn nu niet zo goed zou vinden als toen. Vet, rijk, rijp, met de geur van abrikozen en perziken, en alle warmte en kruidigheid van ZUID-FRANKRIJK onder een strakblauwe zomerhemel, maar te alcoholisch. Log. Een wijn als een wijnboer met een stralend humeur en overgewicht.

Anders dan wijnboeren met te veel buik, is witte châteauneuf een zeldzaamheid. Net zoals elders in Zuid-Frankrijk heeft rood de overhand. In zuidelijke streken was het altijd moeilijk goede witte wijn te maken: de druiven – en dus de wijnen – misten vaak frisse zuren, werden als mijn witte pape van toen, zwaar en log.

Met de tegenwoordige kennis van zaken en goedgekoelde gistingstanks is dat aan het veranderen. Veranderen? Revolutie is het! De ene na de andere wijnboer komt met spectaculair wit. Wit van de eigen Zuid-Franse druiven, wit geurend naar Zuid-Frankrijk, naar de warmte en de zomer – maar wel met een fris briesje van heldere zuren.

Voer voor liefhebbers van de grote witte BOURGOGNES en ‘vette’ CHARDONNAYS van overal elders. Niet dat de Zuid-Fransen naar chardonnay smaken, maar ze hebben die gulle, rijke structuur. Stevig gebouwde jongens. Geen log alcoholbuikje als mijn pape uit het begin, maar veel van alles en allemaal weer anders.

Want er zijn veel druivensoorten hier: GRENACHE blanc, TERRET, ROLLE, marsanne, VIOGNIER – en roussanne, vanouds beroemd doordat witte HERMITAGE ervan wordt gemaakt. Over twintig jaar is er meer zuidelijk lekkers te herinneren dan één witte châteauneuf.

Roussanne is net als marsanne populair in CALIFORNIË en AUSTRALIË. Onder de naam BERGERON vinden we ’m in Chignin in SAVOIE.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'roussanne' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.