Sémillon

Bij BORDEAUX denk je eigenlijk automatisch aan rode wijn. Toch staat er behoorlijk wat sémillon (een druif die vroeger ook wel st-émilion heette, net als de rode bordeaux) aangeplanten van diens naaste familielid SAUVIGNON. De beroemdste witte bordeauxs, de grote zoete witte wijnen van SAUTERNES, bestaan uit de zachtsmakende sémillon met wat sauvignon voor de frisheid. Ook de kostbare droge witte wijnen van de GRAVES en de zeldzame wit- te wijnen van de grote MÉDOC-châteaus gebruiken deze combinatie – plus rijping op nieuw eikenhout. JANCIS ROBINSON schrijft in haar boek Vines, Grapes and Wines zelfs dat ze sauvignon alleen maar in de exclusieve club van ‘klassieke variëteiten’ heeft toegelaten dankzij ‘zijn verrukkelijke combinatie met sémillon in bepaalde delen van de Bordeauxstreek’. Ook verder in Zuidwest-Frankrijk, het achterland van Bordeaux zeg maar, kent men het duo.

Ondanks dat beroemde wit van geboortegrond Bordeaux is sémillon veel beter bekend als semillon. Want zo schrijven ze dat in AUSTRALIË, semillons tweede vaderland. Net als in CHILI en ZUID-AFRIKA maken ze sem-chards, eenvoudige maar meestal vriendelijk zachte BI-CÉPAGE-wijnen van semillon en CHARDONNAY. Maar de liefhebber gaat het om semillon puur. De semillons van de Hunter Valley zijn klassiek en kunnen decennia oud worden, maar ook elders in Australië worden heel mooie semillons gemaakt. Rijp en zacht en rijk, vol fruit – maar ook complex en voorzien van mooie zuren en een klein bittertje.


Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....