Blaufränkisch

blaufränkisch

Dankzij het daverende succes van Grüner Veltliner heeft Oostenrijk de reputatie slechts een witte wijn land te zijn. Maar de exportcijfers kleuren steeds vaker ‘rood’. Inmiddels is een derde deel van het wijngaardareaal beplant met blauwe druiven, waarbij de meeste plek (rond de 85 procent) is ingeruimd voor lokale spelers als Blaufränkisch, Zweigelt en St. Laurent. 

Vooral de eerstgenoemde maakt de laatste paar jaar furore. En dat is mede te danken aan een drastische wijziging van stijl. Waar eerst nog sprake was van ‘zwaarbekelderde’ alcoholische monsters die terugbrulden naar de uit eikenhout opgetrokken blockbusters uit de nieuwe wereld, wordt u er nu veel meer gewerkt richting een lichtvoetigere, verfijndere en transparantere beleving. 

Vooral het Mittel- en het Südburgenland, aan de grens met Hongarije, worden gezien als het epicentrum van de Blaufränkisch. In 2004 bezocht ik in ‘Mittel’ het wijngoed van Franz Weninger. Toen vond ik het rood dat hij van deze druif maakte weliswaar goed, maar nogal bombastisch. Dat had wellicht alles te maken met het feit dat hij toen nog zijn reputatie als voorvechter van ‘red power’ eer aan wilde doen. In die tussenliggende jaren heeft Franz echter het biologisch-dynamische licht gezien -wellicht op ‘groen’ gezet door zijn zoon Franz jr die bijna aanpalende Hongaarse domein bestiert- en het resultaat is thans veel bijzonderder. 

Zo kan Blaufränkisch dus ook smaken. Nergens zwaar kapitaliserend op het eiken van barriques. Een opvoeding op ‘groot hout’ (de wijn heeft anderhalf jaar op gebruikte foeders gelegen) heeft geresulteerd in een zachte, elegante, voorzichtige opeenstapeling van licht gestoofd rood fruit, rijpe pruim, wat zoete rode kool, flirtend met vanille. In Oostenrijk wordt gerept dat hier sprake is van een ‘bourgondische’ stijl voor de Blaufränkisch  Als dat zo is, dient zich wel meteen de vraag aan binnen welk genre het rood van de pinot noir valt, de druif die momenteel ook door steeds meer Oostenrijkse topproducenten wordt aangeplant.