aglianico - De Grote Hamersma

Druif: aglianico

Oorspronkelijk heette hij ellenico, en daar komt deze donkere druif dan ook vandaan, uit Hellas oftewel het oude GRIEKENLAND. De Phoeniciërs namen ’m mee toen ze Napels gingen stichten. Dat was lang het verhaal, en is het in veel boeken nog steeds. Wine Grapes zegt echter met een zuinig mondje het daar niet mee eens te zijn. Dat van dat Griekse ellinico is zoals veel etymologie leuk bedacht maar hoogst onzeker. Ook uit dna-onderzoek blijkt geen enkele Griekse verwantschap. Waarschijnlijker is dat gaglianico komt van het Spaanse llano, vlakte. Druif van de vlakte. In de vijftiende en zestiende eeuw, toen gaglianico voor het eerst werd genoemd in Centraal-ITALIË, was dat bezet door de Spanjaarden. Voor de fijne theorie dat aglianico de druif was van de Romeinse grand cru Falerno is helaas ook geen bewijs.

Wel zeker: de waarschijnlijk oorspronkelijk Spaanse druif komt bijna alleen voor in Zuid-Italië; er staat zo’n 10.000 hectare van aangeplant. Een druif voor stevige wijn met veel van alles: KLEUR, TANNINES, zuren. Als je de prachtserie Mijn geniale vriendin ziet zou je het niet geloven, maar niet ver van de grauwe huurkazernes maken ze daar wijn van aglianico. En niks geen schreeuwerige achterbuurtwijn, louter bedachtzame deftigheid. Aglianicowijnen, dat zijn de BAROLO’S van het zuiden, had ik eens gehoord. Nee, nee, zei een aglianicoboer, barolo is de aglianico van het noorden. Dat klinkt als Napolitaanse opsnijderij, maar de trots is terecht. Net als barolo bij eerste kennismaking afstandelijk en hooghartig, maar geef ze de tijd, al dan niet in een karaf, en een minzaam glimlachje breekt door. Plus geuren van fruit, kruiden, espresso, noten en krakend parket. De tannines zijn straf, de afdronk helder. De beginselen streng, het hart van goud. Geef ze een karaf en de tijd, en dan kun je een avond lang over hun respectieve verdiensten doorbomen, terwijl langzaamaan de geuren van de wijn, het haardvuur en de betimmerde bibliotheek niet meer te onderscheiden zijn. De bekendste (tuurlijk kent u die!) DOC’S zijn AGLIANICO DEL VULTURE en Taurasi.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'aglianico' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.